Plants vs. Zombies – trädgårdsmästeri utan gröna tummar


Löjligt populära utvecklaren Popcap har relativt nyligen lanserat sin egen tolkning av tower defense-genren till Apples bärbara maskiner, och jag kan redan nu avslöja att Plants vs. Zombies gör sig alldeles förträffligt på min lilla iPod, eller någon annans för den delen också.
Man ska, kort och gott, skydda sitt hus från vågor av sakta men säkert framstapplande zombies. Dessa kommer i rader om fem, så det gäller att jämnt fördela sina anfallsstyrkor för bästa försvar, i det här fallet plantor av olika slag som automatiskt och konstant bombarderar allt inom räckhåll.
Även om spelet skiljer sig från många andra titlar inom genren rent designmässigt känner man sig aldrig vilsen på något sätt. Det är rättframt dödande, med försvar som måste anpassas efter typen av anfallande odöda vare sig de kommer gåendes, springandes, simmandes, flygandes eller körandes. Dock är antalet växter som kan väljas i varje omgång begränsat, så studera fienderna noga inför varje runda då en enda miss kan vara skillnaden mellan vinst och förlust.

Men okej. Det ska erkännas att spelet sällan bjuder på alltför hårt motstånd, vilket kanske kan ses som en nackdel av några. Men det jag mest vill lyfta fram och varna för är att om man spelar på någon maskin som är äldre än iPhone 3GS (eller senaste generationen av iPod 32/64 GB) så är det på gränsen till att spelet i princip avlider när det händer för mycket samtidigt. Vi snackar diabildsvarning, något som jag finner ytterst märkligt då det inte är särskilt grafiskt avancerat på något sätt. Kanske att det kan optimeras med tiden, men i skrivande stund har ännu inget hänt.
Men än dock, har man överseende med detta så är det inget annat än ett fantastiskt roligt litet spel för vem som helst att avnjuta. Nästan så att jag skulle vilja klassa det som något mer än bara rent tidsfördriv, som så mycket annat till formatet. För det här tar jag till och med fram vissa stunder då jag inte måste slå ihjäl tid i väntan på något annat, och bara det är stort för ett iPhone-spel.
Betyg: 4 av 5

Rickard testade version 1.0 • Köp från AppStore

Rickard Olsson

Omåttlig dyrkare av esport. Spelar mycket PC och klämmer även in blandat på PS4 när tid finns. Anser att The Last Guardian är universums bästa spel någonsin, för... Trico <3

  1. Älskar det här spelet. Klarade kampanjen igår, liiite för lätt men annars perfekt!

  2. Samma här 🙂 Jag klarade också kampanjen igår. Helt underbart spel!

  3. jag vill spela detta >< men det behövs pengar och jag har heller ingen iphone ;( hur kan man spela detta utan att behöva betala pengar och behöver inte ha en iphone?

  4. iPod touch går lika bra, även om de också kostar pengar, så klart. Men de är åtminstone betydligt billigare! Dessutom kostar själva spelet inte mer än 22 kronor, så det är i alla fall inget större problem! 🙂