Matvett – vinnare vecka 46

Share This Post

Några dagar för sent presenterar vi vinnaren för vecka 46, Matvett. En blogg om mat som drivs av Anna, Joanna, Emelie, Hanna och Jill.

– Vi är fem dietister som driver egna företag och/eller jobbar inom kommuner och landsting. Vi skriver om kost och hälsa på ett annorlunda och inspirerande sätt, till exempel genom olika blidserier vilka är väldigt populära.
Vad är det huvudsakliga syftet med matvett.se?

Att sprida kunskap kring mat och hälsa utan pekpinnar och som motpol till allt mediaskvaller om dieter hit och dit. Vi använder ofta bilder vilket kan vara ett enkelt sätt att ta till sig information kring just mat. Vår erfarenhet är att många upplever näringsrekommendationer, som ges i text och siffror, svåra att ta till sig men genom att visa dem i bildformat blir det lättare.

Behövs det mer matvett i Sverige? Eller är svenskarna ett duktigt folk vad gäller föda?

Ja, det behövs mer matvett! Många av oss vet vad vi borde äta men blir lätt förvirrade när media och livsmedelsindustrin gör allt för att få oss att konsumera mer. Vi överöses alla av olika dieter och kostråd från media varje vecka. Vem ska man lita på och vad ska vi äta? Att något är skevt är helt klart när halva Sveriges befolkning faktiskt är överviktiga eller lider av fetma. Vi försöker vara en motpol till diethysterin och hålla vettiga och sakliga diskussioner kring mat och hälsa, utan att vara fanatiska.

Flertalet av er som skriver på bloggen är utbildade dietister. På vilket sätt kan bloggandet hjälpa er i er egen roll?

Vi är alla utbildade yrkesverksamma dietister. Bloggandet gör att vi hela tiden håller oss uppdaterade och förbättrar vårt sätt att bemöta kommentarer. Många av sveriges dietister jobbar inom kommun och landsting och syns inte bland medias “kostexperter”. Genom att finnas på internet syns vi som dietister på ett annat sätt. Vi kan direkt bemöta de frågor som allmänheten har och kan skapa en positiv bild av dietister.

Vad för trender går inom matbranschen, om man får kalla den så, just nu?

Feta produkter och ”naturliga” produkter. Men det som är naturligt är inte alltid det bästa. Visst är det bra att välja bort produkter som till största delen består av tillsatser men vissa tillsatser behövs för att vi inte ska få i oss farliga bakterier. Vad gäller fett är det bra att variera olika sorters fett; alltså inte att sky allt mättat fett (mejeriprodukter)utan att även variera med omättade fetter (oljor, nötter och fet fisk).

Till sist. Kan ni dela med er av tre smarta tips för den som vill försöka äta lite bättre? Vad bör man tänka på?

-Färgglatt på tallriken- varje färg från grönsaker och frukter motsvarar olika antioxidanter.
-Fisk, både fet och mager tre gånger i veckan. På så vis minskas köttkonsumtionen och du får i dig nyttiga fetter, vitaminer och mineraler.
-Ta grönsakerna först på tallriken. Annars finns risken att grönsakerna inte får någon plats alls, eller väldigt liten plats.

För mer vettiga saker om mat, besök Matvett.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...
Föregående artikel
Nästa artikel