Lucka 4: The Elder Sign: Omens

Share This Post


Nej, det handlar inte om The Elder Scrolls. Det är inte ens i närheten. När vi nu öppnar lucka 4 i Nutopias lagom diskreta julkalender är det ett helt annat Elder-spel jag hade tänkt att vi skulle kika närmare på – The Elder Sign: Omens.
För den oinvigde kan jag först berätta att det handlar om en iPad-adaption av Fantasy Flight games brädspel med snudd på samma namn. Eller så jag får anta då jag faktiskt inte spelat den fysiska upplagan. Sjukt invigda personer får gärna berätta mer i kommentarerna, men tillbaka till spelet.
Här gäller det, att på slumpmässigt antal drag, lyckas försegla den annalkande domedagen genom att förhindra ett utvalt monsters entré (från H.P. Lovecrafts galna Cthulhu-universum). Detta gör man genom att samla på sig så kallade Elder Signs och det krävs ett visst antal sådana beroende på vilket monster man väljer att spela mot. Dessa får man genom att ta sig an och ”besegra” uppgifter och monster på spelkartan, som mestadels är ett så lagom obehagligt museum där konstiga saker händer.
Vissa kanske påstår att spelet förlitar sig lite väl mycket på slumpen då det hela spelas med tärningar, eller snarare framkallade glyfer, och det gäller att matcha symboler som dessa visar med varandra för att på så sätt besegra, avancera och slutligen vinna. Men efter ett antal rundor, och mycket tack vare de bonusar de olika spelbara karaktärerna besitter och kommer över under spelets gång, så visar det sig snart att man som spelare faktiskt blir bättre och bättre. Slumpen är således bara en del av det hela och delar förarsätet med strategi och sunt förnuft.
Vid en första början kan spelet te sig någorlunda förvirrande för nybörjaren, men det går oerhört snabbt att lära sig spela och förstå. Något jag, som total ”n00b” själv, kan intyga.

Det finns tre monster från början som alla representerar sina egna äventyr och förutsättningar, men vill man kan man även kasta ut lite extra pengar på två expansioner för 22 kr styck. Dessa köps i spelet och ger titeln ett helt klart tacksamt, och nödvändigt, mervärde.
Kostsamt kan tyckas, men för de 49 kronor det kostar till iPad (28 kr till iPhone) får man ett riktigt stämningsfullt och utmanande brädspel för den ensamme spelaren. Visst kan man spela flera spelare också, men då får man köra tillsammans och turas om att genomföra dragen (man kan välja upp till fyra karaktärer).
The Elder Sign: Omens har gett mig sjukt mycket spelglädje på paddan, och jag kan inte rekommendera det nog. Men det förutsätter att du gillar brädspel och ”tärningskastande”.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...