5

Forza Motorsport 3 – bra, men bara online

Forza Motorsport 3
Det har skrivits mycket om PlayStation 3-installationerna av spel. Jag hade till och med gått på myten om att det här var ett Sony-fenomen. Ana då min förvåning när det visar sig att Forza Motorsport 3 kommer med en ”bonusskiva” på två gigabyte som egentligen är en obligatorisk installation om du vill få ut full valuta för dina pengar, häri ligger nämligen både ett antal banor och bilmodeller och väntar. Jag har som sådant inga problem med installationer, jag förstår att spelen har blivit så pass stora att jag antingen får installera eller att se fram emot långa laddningstider, men när PS3-installationerna använts som ett slagträ i debatten mellan fanboys, då känns Forza 3-lösningen som väldigt mycket av ett fulspel.
Nu när vi är inne på en negativ spiral så vill jag gärna fortsätta såga. Jag har ett desperat need for speed, bilspel utan fartkänsla är höjden av meningslöshet. Jag sitter i ett onlinerace med min Ferrari FXX och har gasen i botten på en raksträcka, men den där känslan av energi, tyngd och panik lyckas aldrig riktigt infinna sig. Jag trodde först att det berodde på att jag körde futtiga klass A-bilar i enspelarläget, men faktum är att till och med superbilen FXX inte förser mig med något tillfredsställande nervpirr.
Forza Motorsport 3
Det är lite av Forza-seriens problem. Det läggs så mycket kraft på att simulera däckslitage, krockmodeller, insug och kraftfördelning att man glömmer det viktiga i ett racingspel: fart och fläng. Nu är tyvärr Forza Motorsport 3 inte ens en bra simulator, så länge du gasar på raksträckor och bromsar i kurvor så klarar du dig alldeles utmärkt, speciellt med tanke på den idiotiska AI:n. Spelar du online så blir du blåst fortare än du hinner trycka på R-triggern, det är å andra sidan bara att förvänta sig – problemet med avsaknad av utmaning går därmed att härleda till usel AI-programmering.
Vill du få ut så mycket som möjligt av Forza Motorsport 3 är det därmed online du ska vara. Det är här som spelet verkligen lever upp till sin potential. Grejen är dock att en stor del av spelets koncept går ut på samlarmani, det finns över 400 bilmodeller, and you gotta catch ’em all! Onlineläget låser inte upp några bilar och då känns hela offlineupplevelsen som en enda lång grind.
Det finns saker att tycka om hos Forza Motorsport 3. Tuningsmöjligheterna är närmast oändliga och du kan vara med och peta i varenda aspekt av din bil och onlineläget är en lektion i hur man integrerar internets möjligheter i ett spel. Överlag kan jag dock inte känna annat än besvikelse över detta spel som skall vara något av ett flaggskepp för bilgenren på Xbox 360.
Betyg: 3 av 5

Naseer Alkhouri

Till vardags arbetar Naseer som spelutvecklare och på fritiden försöker han att hinna med att se bra tv-serier och filmer, läsa böcker, spela spel, lyssna på musik och skriva när andan faller på. Naseer har tidigare synts i Kong och Super PLAY.

Kommentarer

 1. Hej,
  håller helt med att det är i multiplayer du har kul i detta spel, vill bara rätta att man får XP av att spela online (om man hinner i mål inom 30 sek efter vinnaren) och därmed visst låser upp nya bilar.
  🙂

 2. Ah, tack för det! Det missade jag faktiskt.

 3. Du… Du vet inte vad du pratar om… Särskillt efter den nya uppdateringen med borttagna buggar och småfel. Visserligen e du kanske en -Need for speed/Arkad/Full gas i svängarna entusiast men detta är den apsolut bästa racing SIMULATORN som någonsin har gjorts. Det finns inget bättre spel i den genren, än. 3 utav 5 !? Sorry men det är det lägsta betyget jag har sett på FM3 och du är nog den ända som gett det så lite… man kan tro att du är 13 år gammal eller bara sur för du inte behärskat fysikmotorn ! Ha det bra !

 4. sorry, felstav – enda ska det vara

 5. Håller med föregående talare, håll dig till NFS serien där det är full gas rakt och ta kurvorna genom att slipa bilen mot husfasader, vägräcken mm.
  Och det där med fartkänsla. Ståll upp med en P1 bil på Nurburgring Nordsleiffe så skiter du nog i brallan. Saken är väl den att du aldrig kommer upp i några hastigheter då du inte kan kontrollera bilen. Som sagt, fortsätt med kids spelen NFS

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.