Forza Motorsport 3 – bra, men bara online

Share This Post

Forza Motorsport 3
Det har skrivits mycket om PlayStation 3-installationerna av spel. Jag hade till och med gått på myten om att det här var ett Sony-fenomen. Ana då min förvåning när det visar sig att Forza Motorsport 3 kommer med en ”bonusskiva” på två gigabyte som egentligen är en obligatorisk installation om du vill få ut full valuta för dina pengar, häri ligger nämligen både ett antal banor och bilmodeller och väntar. Jag har som sådant inga problem med installationer, jag förstår att spelen har blivit så pass stora att jag antingen får installera eller att se fram emot långa laddningstider, men när PS3-installationerna använts som ett slagträ i debatten mellan fanboys, då känns Forza 3-lösningen som väldigt mycket av ett fulspel.
Nu när vi är inne på en negativ spiral så vill jag gärna fortsätta såga. Jag har ett desperat need for speed, bilspel utan fartkänsla är höjden av meningslöshet. Jag sitter i ett onlinerace med min Ferrari FXX och har gasen i botten på en raksträcka, men den där känslan av energi, tyngd och panik lyckas aldrig riktigt infinna sig. Jag trodde först att det berodde på att jag körde futtiga klass A-bilar i enspelarläget, men faktum är att till och med superbilen FXX inte förser mig med något tillfredsställande nervpirr.
Forza Motorsport 3
Det är lite av Forza-seriens problem. Det läggs så mycket kraft på att simulera däckslitage, krockmodeller, insug och kraftfördelning att man glömmer det viktiga i ett racingspel: fart och fläng. Nu är tyvärr Forza Motorsport 3 inte ens en bra simulator, så länge du gasar på raksträckor och bromsar i kurvor så klarar du dig alldeles utmärkt, speciellt med tanke på den idiotiska AI:n. Spelar du online så blir du blåst fortare än du hinner trycka på R-triggern, det är å andra sidan bara att förvänta sig – problemet med avsaknad av utmaning går därmed att härleda till usel AI-programmering.
Vill du få ut så mycket som möjligt av Forza Motorsport 3 är det därmed online du ska vara. Det är här som spelet verkligen lever upp till sin potential. Grejen är dock att en stor del av spelets koncept går ut på samlarmani, det finns över 400 bilmodeller, and you gotta catch ’em all! Onlineläget låser inte upp några bilar och då känns hela offlineupplevelsen som en enda lång grind.
Det finns saker att tycka om hos Forza Motorsport 3. Tuningsmöjligheterna är närmast oändliga och du kan vara med och peta i varenda aspekt av din bil och onlineläget är en lektion i hur man integrerar internets möjligheter i ett spel. Överlag kan jag dock inte känna annat än besvikelse över detta spel som skall vara något av ett flaggskepp för bilgenren på Xbox 360.
Betyg: 3 av 5

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...