Därför blir iPad aldrig någon iPhone

Vad exakt Apple vill med iPad går väl att definiera, men helt klart är att de tror något enormt på produkten, och med stödet från succémonstret AppStore kan man tycka att maskinen har världens bästa utgångsläge. Det vill jag däremot kontra med ett bestämt: mja!
iPad är ny, läcker som få och en förvuxen iPod touch, som i sin tur är en gemensam nämnare till iPhone. Samma sak, men utan ringmöjligheter. Folk kommer att dregla över prylen ända tills de får tag på den, de kommer att älska den och säga att det är det bästa de någonsin köpt. Men sen då? Vad händer när de upptäcker att de riktigt lockande och iPad-anpassade spelen kostar dubbelt så mycket som iPhones motsvarigheter? Vad händer när nyhetens behag lägger sig och man inte orkar dra med den överallt, hela tiden? Vad händer när man sitter hemma i soffan, men inser att datorn några meter bort gör allt iPad gör, fast bättre, snabbare och väldigt mycket mer?
I längden är jag tveksam till att paddan kommer att leverera. Den kommer definitivt nå en bred målgrupp, vara väldigt omtyckt och förespråkad samt komma i en obeskrivlig mängd iterationer innan tekniken tillåter någonting helt nytt. Men någon iPhone blir den inte, det vill säga gemene mans egendom.
Huruvida en iPad är behövd eller ej får självklart anses vara ytterst personligt. Men fråga någon som har en iPhone om varför han eller hon har just en sådan? ”Tja, det är en telefon tillsammans med allt annat”. Vad svarar den uppmärksamhetskrävande stilpolisen på det lokala cafét om varför han eller hon har en iPad? ”Ball” och ”bara för att..” är väl inte de mest otippade alternativen i min värld. Men det är väl ungefär vad jag själv kommer att säga den dagen jag sitter där, surfandes och spelandes på min alldeles egna iPad.

Rickard Olsson

Omåttlig dyrkare av esport. Spelar mycket PC och klämmer även in blandat på PS4 när tid finns. Anser att The Last Guardian är universums bästa spel någonsin, för... Trico <3

  1. Rolf Norlén

    Jag tror definitivt iPad kan tävla med iPhone i antal sålda exemplar! På mobilsidan finns en oerhörd konkurrens just nu (läs Android). Trots allt säljer iPhone som smör och gör stor succé. Även om likheten med iPod Touch är stor, så gör iPads storlek att det blir en helt annan upplevelse att använda iPad. Jämför hellre med en bärbar dator! Och det är i den här konkurrensen som iPad står helt outstanding: Tack vare iPhone OS! Därför att först nu kommer massor (och då menar jag MASSOR) av människor som förut skrämdes bort av krångliga filsystem och tekniksystem vi andra tekniknördar älskar att vältra oss i, att upptäcka enkelheten och glädjen över den fina upplevelse som iPad ger. Många är de familjer som kommer att vilja ha varsin eller åtminstone två paddor i familjen. Ännu finns inget liknande som konkurrenterna kan erbjuda. Det först då vi ser en platta som klarar att tillgodogöra sig Android-systemets utbud Apple får konkurrens. Och det lär dröja ännu ett tag!