Dag 5 med PS Vita: Uncharted: Golden Abyss

Share This Post


Naughty Dogs Uncharted-serie är en jäkligt bra sådan, sägs det. Själv har jag aldrig spelat mer än de tio första minuterna av Uncharted: Drake’s Fortune, så Golden Abyss till PS Vita var i princip en väldigt spännande oskuld att ta. Men efter att ha hört så mycket fantastiskt om de stationära brödernas storhet så klyver Golden Abyss mig. Det är varken bra eller dåligt, snarare båda delarna.
Kan man säga så?
Det jag gillar allra bäst med Uncharted till PS Vita är att det känns som ett riktigt spel, ett mer eller mindre fullskaligt sådant. Det är ett äkta konsolspel, fast bärbart. PSP-spel hade en tendens till att ofta framstå som halvtaskiga produktioner, men det mest på grund av den eftersläntrande hårdvaran som inte tillät så mycket mer.
I Golden Abyss är det som så många gånger förr skattjakt, kvinnligt sällskap och eldstrider lite varstans i färgrika och svindlande miljöer. Drake klättrar som aldrig förr, vilket kan bli en smula överdrivet, och rör sig smidigt över alla hinder som kommer i hans väg.
Bend Studios, som under överseende av Naughty Dog utvecklade spelet, har dock dragit PS Vitans möjligheter till sin spets. Det tenderar att bli en aning krystat emellanåt när man tvingas använda pekskärmen till ganska så oinspirerande sekvenser som att skära, lyfta och skrapa, med mera. Spelet hade klarat sig precis lika bra utan dessa, men Sony hade säkert ett finger med i spelet som gärna vill demonstrera maskinens funktioner och samtidigt ge dem ett existensberättigande.
Överlag är Golden Abyss lättkontrollerat. En andra spak gör så fruktansvärt mycket för den här typen av spel, särskilt när det blir pang-pang. Men vad man än har sett av alla klipp och förtittar så dalar spelet stundtals betänkligt när det kommer till grafik. Det går från slående vackert till snudd på PSone-era och tillbaka mest hela tiden. Färggrant, men plottrigt. Och särskilt optimerat är det inte heller då bilduppdateringen sviktar från och till.

Men någonstans känns det ändå som att jag kan ha överseende med det mesta. Det känns bortsett från allt klättrande intressant, och storyn håller liv i äventyret tillsammans med alla bonusar som skatter och fotografier man jagar vid sidan om.
Uncharted: Golden Abyss är ett givet spel för äventyrare, och även om det kanske inte imponerar till den grad man hade hoppats på så får det ligga som grund för kommande spel. För bättre kan och kommer det att bli, och det är en spännande tanke.
Är spelet importvänligt? Absolut! Ställer man bara om systemspråket på PS Vitan till svenska så är hela spelet på engelska, såväl menyer som tal. 100% spelbart för alla, alltså.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...