Nutopia

Apple ser dig via iPhone


Du trodde du hade ett eget liv, obevakad och fri? Glöm det, i alla fall om du äger en iPhone. Det har på senare tid blivit mer uppmärksammat att iPhone loggar dina platser, komplett med tidsstämplar, utan att påtala detta för användaren. Dessa uppgifter synkroniseras sedan med dina datorer som du kopplar iPhonen till och vips bär du runt på möjligen privat reseinformation på flera ställen, utan att du har en susning om det. Information som vilken datakunnig person som helst kan komma åt och använda till vem vet vad.
Joakim Jardenbergs blogg kan man läsa mer om hur illa det faktiskt kan vara i realiteten. Visst är det kanske inget som drabbar gemene man, men att det över huvud taget sparas sådan här detaljerad information utan att användaren informeras, och som sedan förs över till andra plattformar vid synkronisering är högst anmärkningsvärt.
Varför, Apple?
Med open-source-appen iPhone Tracker kan man dock på ett enkelt sätt skåda de filer som loggar din resa. Du kan även läsa mer om förfarande under deras enkla FAQ.
Så vad göra? För er som har jailbreakade enheter kan man nu köra Ryan Petrichs app untrackerd som finns tillgänglig via Cydias jailbreakaffär. Övriga gör bäst i att lämna telefonen hemma när superhemliga agentuppdrag ska utföras.
Eller något annat som ingen annan har ett skit med att göra!