7 saker Apple gjorde fel med nya Macbook Air

Share This Post


När Apple äntligen (ÄNTLIGEN!) släppte en ny Macbook Air så var mina känslor gentemot maskinen splittrade. De gick från en lyxmaskin (förvisso på tok för klen för priset) till något de vill sälja till alla, grunden till nästa generations Macbook utan rörliga delar. Inget fel med det, men eftersom jag inte är priskänslig i det här fallet så anser jag att Apple har gjort fel. Inte i att erbjuda den Macbook Air som finns att köpa idag, utan snarare att begränsa sig till den för att hålla priset nere.
Jag har 11,6-tumsmodellen med 1.6 GHz-processorn, 128 GB hårddiskutrymme (SSD, som alla nya Air-modeller), och 4 GB internminne. Kort sagt: jag är nöjd, men den är inte perfekt.
Lite längre: här är sakerna Apple gjorde fel med nya Macbook Air.

 1. För lite internminne
  2 GB internminne som standard är urbota korkat. Jag är ledsen, även om du kan köra OS X helt okej på 2 GB så blir allt så mycket bättre med 4 GB. Snålt av Apple helt enkelt, allt för att pressa ner priset. Lyckligtvis kan du få 4 GB, men inte uppgradera själv, så välj från början.
 2. Tangentbordet
  Det är inget fel på tangentbordet på den nya Airen, men jämfört med den gamla så känns det plastigt och trist. Igen: det är ett bra tangentbord, men föregångaren var gudomligt. Avsaknaden av bakgrundsbelysning är också tråkig, det är rentav ett problem för vissa, men framförallt så känns det så oerhört budget. Prispress igen, och det hade varit okej om jag hade fått välja till bakgrundsbelyst.
 3. Skärmen
  Den nya Airens skärm är ljusstark och helt okej, men som testerna visar så är den egentligen inget speciellt. Det tycker jag är synd. Den höga upplösningen är förstås trevlig.
 4. Processorkraften
  Nu är det visserligen så att 1,6 GHz räcker mer än väl för det mesta, speciellt med SSD, men jag hade gärna betalat extra för en fetare processor.
 5. Ingen IR
  Det finns ingen IR inbyggd i nya Airen och du kan inte välja till det. Vem använder IR, egentligen? Jo, alla som håller presentationer, din Apple Remote fungerar inte med nya Airen. Funktionen ersätter man förvisso lätt med Apples Remote-app till iPhone, men har du varit på konferens vet du att wifi:t sällan är stabilt och det är så Remote-appen kommunicerar med din dator. Nej, det blev inköp av blåtandsdriven fjärrkontroll med tillhörande USB-dongel – känns inte alls sexigt.
 6. Mini Display-porten sitter på fel sida
  Airen har en Mini Display-port som du använder när du ska koppla den till en extern skärm (med adapter så klart, Apple-style). Den sitter på höger sida, men ström- och hörlursuttag sitter på den vänstra sidan. Varför är det ett problem? Jo, det betyder att du ofta måste ha sladdar på båda sidor om enheten eftersom du säkerligen vill ha ström om du kopplar in Airen till en skärm. Klumpigt. Lyckligtvis finns det USB-portar på båda sidor.
 7. Från lyx till allemansdator?
  Med nya Macbook Air så blev plötsligt Air-modellen inte så lyxig längre. 11,6-tummaren börjar på under 10 000 kr och ligger nära den vita Macbooken (vem ska köpa den nu?) – med det steget så gick Air från att vara exklusiv till något många kommer köpa. Är det ett problem? Säkerligen för vissa som vill stoltsera med det lyxigaste och häftigaste som Apple har att erbjuda. Det blir att släpa på en Mac Pro för dem från och med nu…


Med det sagt så är jag nöjd med min 11,6-tumsmodell. Den känns väldigt liten, både i jämförelse med min gamla Air (som är 13 tum) och min Macbook Pro på 17-tum förstås. Tangentbordet är dock så gott som fullstort (bara funktions- och piltangenter har fått kompromissa lite, inga problem där) så den enda vanesaken är den höga upplösningen på så liten skärm. Webbläsaren är konstant i fullskärm, bara en sådan sak.
Har du en ny Macbook Air? Vad tycker du om den?

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...