7 saker Apple gjorde fel med nya Macbook Air


När Apple äntligen (ÄNTLIGEN!) släppte en ny Macbook Air så var mina känslor gentemot maskinen splittrade. De gick från en lyxmaskin (förvisso på tok för klen för priset) till något de vill sälja till alla, grunden till nästa generations Macbook utan rörliga delar. Inget fel med det, men eftersom jag inte är priskänslig i det här fallet så anser jag att Apple har gjort fel. Inte i att erbjuda den Macbook Air som finns att köpa idag, utan snarare att begränsa sig till den för att hålla priset nere.
Jag har 11,6-tumsmodellen med 1.6 GHz-processorn, 128 GB hårddiskutrymme (SSD, som alla nya Air-modeller), och 4 GB internminne. Kort sagt: jag är nöjd, men den är inte perfekt.
Lite längre: här är sakerna Apple gjorde fel med nya Macbook Air.

 1. För lite internminne
  2 GB internminne som standard är urbota korkat. Jag är ledsen, även om du kan köra OS X helt okej på 2 GB så blir allt så mycket bättre med 4 GB. Snålt av Apple helt enkelt, allt för att pressa ner priset. Lyckligtvis kan du få 4 GB, men inte uppgradera själv, så välj från början.
 2. Tangentbordet
  Det är inget fel på tangentbordet på den nya Airen, men jämfört med den gamla så känns det plastigt och trist. Igen: det är ett bra tangentbord, men föregångaren var gudomligt. Avsaknaden av bakgrundsbelysning är också tråkig, det är rentav ett problem för vissa, men framförallt så känns det så oerhört budget. Prispress igen, och det hade varit okej om jag hade fått välja till bakgrundsbelyst.
 3. Skärmen
  Den nya Airens skärm är ljusstark och helt okej, men som testerna visar så är den egentligen inget speciellt. Det tycker jag är synd. Den höga upplösningen är förstås trevlig.
 4. Processorkraften
  Nu är det visserligen så att 1,6 GHz räcker mer än väl för det mesta, speciellt med SSD, men jag hade gärna betalat extra för en fetare processor.
 5. Ingen IR
  Det finns ingen IR inbyggd i nya Airen och du kan inte välja till det. Vem använder IR, egentligen? Jo, alla som håller presentationer, din Apple Remote fungerar inte med nya Airen. Funktionen ersätter man förvisso lätt med Apples Remote-app till iPhone, men har du varit på konferens vet du att wifi:t sällan är stabilt och det är så Remote-appen kommunicerar med din dator. Nej, det blev inköp av blåtandsdriven fjärrkontroll med tillhörande USB-dongel – känns inte alls sexigt.
 6. Mini Display-porten sitter på fel sida
  Airen har en Mini Display-port som du använder när du ska koppla den till en extern skärm (med adapter så klart, Apple-style). Den sitter på höger sida, men ström- och hörlursuttag sitter på den vänstra sidan. Varför är det ett problem? Jo, det betyder att du ofta måste ha sladdar på båda sidor om enheten eftersom du säkerligen vill ha ström om du kopplar in Airen till en skärm. Klumpigt. Lyckligtvis finns det USB-portar på båda sidor.
 7. Från lyx till allemansdator?
  Med nya Macbook Air så blev plötsligt Air-modellen inte så lyxig längre. 11,6-tummaren börjar på under 10 000 kr och ligger nära den vita Macbooken (vem ska köpa den nu?) – med det steget så gick Air från att vara exklusiv till något många kommer köpa. Är det ett problem? Säkerligen för vissa som vill stoltsera med det lyxigaste och häftigaste som Apple har att erbjuda. Det blir att släpa på en Mac Pro för dem från och med nu…


Med det sagt så är jag nöjd med min 11,6-tumsmodell. Den känns väldigt liten, både i jämförelse med min gamla Air (som är 13 tum) och min Macbook Pro på 17-tum förstås. Tangentbordet är dock så gott som fullstort (bara funktions- och piltangenter har fått kompromissa lite, inga problem där) så den enda vanesaken är den höga upplösningen på så liten skärm. Webbläsaren är konstant i fullskärm, bara en sådan sak.
Har du en ny Macbook Air? Vad tycker du om den?

Thord D. Hedengren

Spelveteran som tidigare startat såväl TVspel.nu som Kong och Spelbloggen. Numera författare, journalist, entreprenör, och VD på webbyrå - bland mycket annat!

 1. Jag tycker det absolut största problemet är att det inte finns ett SIM-kort plats. Man har vant sig från iPad och iPhone att alltid vara online och visst kan man använda telefonen som modem men hade det verkligen varit så svårt?

  • Här är jag 100% enig, jag gick från att ha jobbat på en Lenovo x200, tillbaka til Mac igen, och visst tusan saknar jag simkortsläsare!
   Jag har löst det genom att skapa en Wifi hubb i min android telefon, och kopplar upp mig på det trådlösa nätet den skapar. Suger dock ut batteriet totalt. Men som regel är det på café eller i bilen, och där kan jag också ladda min telefon samtidigt.
   Jag tror att simkortsmodulen och 3g-kortet (internt) igen är för stor för att det skulle passa in i designen på den nya Air:en.
   Vänligen,
   Fredrik Näs

  • Inbyggt modem hade säkert ökat på kostnaden med minst 1000 kr. Det går ju emot deras strävan om att hålla priset nere.
   Jag jobbar en hel del med bärbara Dell-maskiner, visst det är väldigt smidigt att ha det inbyggt. Men samtidigt så är mina erfarenheter att det kan medföra hel hel del strul också, i form av drivrutiner som krånglar och monstruöst stora program för att hantera uppkopplingen. Dessutom så krävs det mer eller mindre ett dedikerat 3G-abb just för maskinen i fråga. Om man behöver switcha sim-kort fram och tillbaka så faller hela idén.

   • Jag tänker bar på hur enkelt det är att ha ett twillingkort i iPad och att det går att använda usb-modem så det kunde varit inbyggt. Men det e klart. Bluetooth/sladd med iPhone funkar ju.

 2. Hej, jag håller med dig på vissa punkter, men inte det med allemansdator, eller rättare sagt, jag menar att det är ett genidrag av apple att släppa flera versioner av samma maskin, som tiltalar hela marknadssegmentet.
  Som du säger så börjar den lilla 11″aren på runt 10lappen, men min 13″ med uppgraderad processor, ram och 256gb ssd vill jag lova var allt annat än billig med en slutprislapp på en bra bit över 17 000kr, här menar jag att apple verkligen har mött min förväntan med vad jag får för pengarna, visst kan jag sakna bakgrundsbelyst tangenbord och IR, men jag tror inte att man som du säger har droppat detta för att pressa ner priset, jag tror att det är den tungt komprimerade designen som gör att det inte längre var möjligt med belysning & endel extra funktioner. Däremot så hoppas jag (litar på) att Apple släpper en bluetooth fjärrkontroll snart, som fungerar med den inbyggda bluetoothen i min Air.
  Vänligen,
  Fredrik Näs

 3. Vem hade trott att jag med min (nu lite halvgamla) Macbook pro hamnade bland lyxlirarna.
  Synd bara att jag är för klen för att bära med mig den.
  Annars funderar jag på vilken modell jag skulle köpt om jag hade köpt min första Mac idag. Troligtvis hade det blivit 13″ air. Vad jag förstår så skiljer det inte allt för mycket i prestanda mellan motsvarande pro.
  Då hade jag t.om kanske även orkat bära med mig den.
  Annars fungerar jag på vilken Mac jag skulle köpt idag som