Wipeout 2048 är det nya 2097

Share This Post


Jag minns det som igår. Mitt första möte med Wipeout när det släpptes till PlayStation i mitten av 90-talet. Jag blev hänförd, förförd och överkörd. Allt på samma gång. Så jäkla häftigt var det. Sedan kom Wipeout 2097 och dåvarande Psygnosis hade överträffat sig själva. 2097 var, är och förblir troligen seriens absoluta höjdpunkt, men med Wipeout 2048 kommer dagens Studio Liverpool närmare toppen är någonsin tidigare.
Från Wip3out och framåt hände något. Utvecklarna fortsatte förvisso leverera kvalitativa racingspel, men den riktiga udden hade gått förlorad någonstans på vägen. Den skitiga och tunga atmosfären som gjorde 2097 så fruktansvärt bra stod inte att finna längre. Besviken var man, så klart, och hade man vetat att det skulle dröja ända till 2012 innan nästa titel med rätt skitighet skulle komma hade man troligen slutat vänta sedan länge.
Men nu är det här, till PlayStation Vita dessutom. Och det är precis så bombastiskt och in your face-intensivt som alla Wipeout-fans drömt om i ett och ett halvt decennium nu. Studio Liverpool har hittat tillbaka.
Känslan är så mycket spot on den kan vara, och det inkluderar allt från kontroll till musik och design. Dessutom känns det som att ljudeffekterna tagit ett rejält kliv uppåt i och med de hästkraftiga motorljuden. Det syns inte bara att det går fort som fan, det hörs också. Racen bjuder dock kanske inte på några direkta överraskningar då vi bråkar om förstaplatsen i vanliga lopp eller om poäng i stridsläget där det gäller att panga järnet medan klockan räknar ned mot noll, med mera. Men vad gör det så länge underhållningsnivån är på topp? Vi spelar online som offline och det finns även stöd för nätverksspelande mot Wipeout HD Fury till PlayStation 3, ett minst sagt intressant inslag.

Men spelet är inte perfekt. Inte ännu i alla fall. Laddningstiderna är ibland oförskämt långa och bilduppdateringen får stundtals svårt att hänga med när flera svävare använder sina vapen samtidigt. Men jag kan ändå ganska enkelt ha överseende med detta, för när spelet väl är igång och man slår nya rekord, spränger motståndare och trimmar kurvtagningarna till tonerna av Prodigys Invaders Must Die, då mår man bra. Så himla, jäklans bra!
Egentligen hade det räckt med att konstatera att 2048 är det nya 2097. Det är allt som behöver sägas. Men till icke initierade spelare kan jag tillägga att futuristisk, vapenbaserad racing knappast blir bättre än så här. Wipeout 2048 kom, såg och körde över oss alla. Det här är spelet som gör PS Vita-köpet oundvikligt.
Wipeout 2048 släpps den 22 februari i Europa.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...
Föregående artikel
Nästa artikel