Nutopia

Vi tar avstånd från spelmässan Gamex

Det här är lite speciellt. Spelmässan Gamex, som lanserades ganska lyckat förra året och nu har en hel del intressanta inslag för konsumenter, har bestämt sig för att i sista stund neka Piratpartiet sin betalda monter. Motiveringen är luddig, så här säger Kistamässans Björn Wengse till SVT:

Det stämmer att Piratpartiet inte kommer att ställa ut på Gamex. Vad vi upptäckt är att Piratpartiet kan misstänkas bryta mot vår paragraf där vi vädjar till utställare att inte ägna sig åt propaganda. Syftet med mässan att att stimulera till gaming, spel, och vi befarar att Piratpartiet skulle kunna motverka detta syfte.

Naturligtvis är det fildelningsfrågan som spökar, och naturligtvis handlar det om en väldigt speciell sits för arrangören. Gamex är möjlig tack vare utställarna – alltså företag som Nintendo, Microsoft och Sony – och dessa anser sig drabbade av fildelning och piratkopiering. 
Än så länge är vi med. Jag tycker helt ärligt inte att ett politiskt parti har på Gamex att göra, och tycker mässan gör helt rätt som utesluter dem – men inte dagen innan, och inte efter att ha sålt in en monter!
Det blir dock värre. SSU tillåts närvara på mässan, för de har tydligen lovat att inte ”ifrågasätta hur man spelar dataspel”.
Obekväma åsikter är med andra ord inte välkomna på Gamex.
Det är vår sorti, för hur mycket jag än vill att en svensk spelmässa ska fungera så är det här demokratiskt vidrigt. Eftersom Nutopia är ackrediterad bloggpartner så skickar jag följande mejl till arrangörerna, med begäran att vår logotype tas bort från Gamex hemsida (som inte får fler länkar av oss) snarast möjligt.

Hej,
Vår sajt Nutopia är listad som bloggpartner för Gamex. Då vi finner ert agerande rörande portningen av Piratpartiet oförenlig med grundläggande demokratiska värderingar vill vi bli borttagna från er webbplats snarast möjligt. Hur ni kan välja att porta ett parti men tillåta ett annat är för oss obegripligt, och vi hoppas att ni lär er någonting av det här.
Hälsningar,
Thord Daniel Hedengren
Nutopia

Jag kommer inte besöka Gamex. Om du gör det, så gör det med vetskapen om den här soppan – då kommer kanske något positivt ut ur det hela.
Mer läsning: Ajour, Piratpartiet, knuff.se

Kommentarer

23 svar till “Vi tar avstånd från spelmässan Gamex”

 1. Madde skriver:

  Jag vet om det och har besökt mässan dock tycker jag faktiskt inte de har ngt dar att göra inte SSU heller för den delen, och vad fn gör Nordea här. Men jag tror att det handlar om att man hellre ser en betalande partner som ar i spelbranchen och som sagt att om de ar med kommer jag inte (spekulationer) och jag skulle göra exakt samma sak när det gäller pp

  • Eller så kan man ha lite kurage och säga ”Vi kan inte kasta ut en utställare i sista stund pga att ni inte gillar deras politiska agenda.”
   Folk har tackat nej till andra åtaganden, både privata och professionella för att kunna ställa upp och jobba gratis i montern. Sen kommer gamex och utesluter ett, inte ens båda, dom politiska organisationerna som skulle vara där… Näe, det finns inte ord för hur svinigt jag tycker Gamex beteende är. Om det dessutom är så att dom är utsatt för påtryckningar så är det dessutom ryggradslöst och mesigt beteende.
   Skämmes, tamefan.

   • Robert Jonsson skriver:

    Att slänga ut Piratpartiet är förstås riktigt bra. De har inget där att göra. Vad som är mindre bra är att inte SSU också blir utslängda. Vad som är värst är dock att de godtogs dit i första hand av Gamex. Det är den största skammen. Nu blir det ju, som Leif säger, folk som hamnar i kläm och det är riktigt synd. De kan man känna sympati för. Sånt är inte roligt.

    • Även om jag nu inte håller med dig i ditt första påstående, att slänga ut pp var bra och att vi inte har något där att göra så håller jag med dig i resten.
     Antingen har man en policy att inga opinionsbildande organisationer skall finnas där och nekar PP, SSU & Dataspelsbranshen att vara där från början (och konsekvent) eller så accepterar man att opinionsbildande organisationer är där och acceptera samtliga opinionsbildande organisationer.

    • Jan Lindgren skriver:

     Nu var det ju inte så att vi ”godtogs” av Gamex, det var Gamex själva som kontaktade oss och ville att vi skulle vara där. Vi var från början tveksamma, men efter tre månader av upprepade förfrågningar av Gamex så hade de lyckats få oss att tycka att det var en bra idé att ställa upp.
     Att först vid upprepade tillfällen vilja ha med oss, för att två dagar senare porta oss? Det tycker inte jag är okej.

     • Maddie Larsson skriver:

      Det är ju väldigt märkligt hanterat helt klart, om man jagat er innan (ännu märkligare att man jagat er och dessutom velat att ni ska betala (om jag fattat det rätt) för en plats, och det klart att det är trist också att (Som Leif säger) folk ställer upp och jobbar gratis och tar ledigt.
      MEN ….
      Sen är det dock så Leif att OM det handlar om påtryckningar från stora partner som exempelvis EA eller Microsoft så är valet för en spelmässa ganska självklart. Säger en stor spelutvecklare ”Kommer de så kommer inte jag” så satsar man självklart på den som utvecklar spel i branchen. (annars blir det inte mycket till spelmässa) . Man kan sköta det snyggare såklart men jag vidhåller att politiska partier och banker inte har på en gamingmässa att göra

 2. Mikkel Gerdes skriver:

  Jag håller med om principen att man inte skall särbehandla någon pga politisk åsikt men förstår absolut att övriga deltagare inte vill ha med dom. Alla vi som jobbar med innehåll (kod, böcker, spel, text, m.m.) har ju samma åsikt och det är att vi måste få skäligt betalt för vårt arbete. Att driva en fråga som i sig motverkar det bolagen sliter hårt för (dvs att få betalt) är kanske lite väl provokativt att ha på en mässa.
  Jag tycker piratpartiet drev en viktig fråga kring hur myndigheter får hantera data men deras agenda som de kör idag tycker jag behöver poleras.

 3. Gertkvist skriver:

  Det är så löjligt, och så uppenbart vad som verkligen hänt. Gamex uttalanden låter som Baghdad Bob anno 2003.
  Argumentet ”SSU kommer inte ”ifrågasätta hur man spelar dataspel”” är bortom absurt. Anta att någon SSUare ifrågasätter zergrush som strategi i SC2 – kommer SSU då kastas ut, eftersom de faktiskt ifrågasatt _hur_ man spelar dataspel?
  Den riktigt intressanta frågan är vad som händer om en besökare kräver ersättning eftersom det inte fanns några Piratpartister på Gamex, i strid med affischeringens utfästelser.

 4. Alexander Edbom skriver:

  Helt rätt tänkt, +1 för nutopia 🙂

 5. Alexander Edbom skriver:

  Jag tänkte på en sak. Vad händer om ett företag som publicerar spel börjar prata positivt om fildelning? Paradox Interactive brukar inte klaga på fildelning på samma sätt som de andra, får de inte vara med på mässan då? ^^ Var går gränsen?
  ”ifrågasätta hur man spelar dataspel” <– måste ändå vara mest EPIC
  Kommer aldrig att besöka Gamex pga det här.

 6. Anna Troberg skriver:

  Hej Thord Daniel!
  Eftersom jag själv är gamer vet jag att det inte är en liten uppoffring att välja att stanna hemma från Gamex när man planerat att gå. Så, jag vill att du ska veta att jag är mycket tacksam för ditt stöd i den här soppan. Tack! 🙂

 7. Anna Holm skriver:

  Väl skrivet och med hög integritet. Inspirerande att se att egen intresset ej får inskränka på demokratins grunder: nämligen hur vi människor själva agerar i verkligheten. Tack Thord Daniel Hedengren, för att du visar för oss andra att gärningar väger lika tungt som ord.
  All lycka till er!

 8. Adam Cwejman skriver:

  Starkt och rakryggat agerat!

 9. Henrik skriver:

  Samtidigt har försvarsmakten sin egen monter med propaganda som inte angår spel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.