Typiska japanska rollspel – en genre i kris

Share This Post


Nu generaliserar jag, men med all rätta. Japanska rollspel – ja, jag vill tilldela dem en egen genre – är i allra yttersta behov av en omstart. Ingen annan genre har för mig personligen förfallit så mycket och till den grad att jag numera sitter på ett groende förakt.
Under den tidiga PlayStation-eran fram tills det att PlayStation 3 började bli aktuell på marknaden var japanska rollspel något jag älskade ovillkorligt. Designen, berättelserna och spelmekaniken kunde inte bli så mycket bättre. Särskilt inte när det stod Square Enix på förpackningen. Jag förstod inte riktigt folk som la fram kritik mot genren och valde istället att fortsätta blint på min egen linje. Men vändningen tror jag kom i och med Final Fantasy XII, konstigt nog. För både Final Fantasy X och X-2 var två spel jag spelade med yttersta glädje, och skulle säkert fortfarande göra så idag. Men där dog det i alla fall, totalt. Jag brydde mig aldrig om spelet, orkade inte. Det står här någonstans i hyllan, men jag har knappt rört det. Dock är det inte direkt Final Fantasy som serie det är fel på, utan den urtypiska japanska designen i allmänhet.
I mina yngre dagar var Manga och Anime något som stod högt i kurs. Idag klarar jag inte av det. Jag gillar förvisso Lupin III och liknande klassiska serier, men det nya, skräniga med obefintlig grund och en avskyvärd design står mig upp i halsen, och det är detta som smittar av på många av de japanska rollspel som släpps idag. Ungdomar i förjävliga frisyrer med lika förjävliga färger ska rädda världen. Introverta skitungar som inte gillar någonting, men som ändå omhuldas av typiska animebrudar som gör allt för att komma dem tätt inpå och gärna innanför brallan. Fan alltså, nu triggar jag min egen kräkreflex.
Så länge de japanska rollspelen fortsätter med fjolliga brylkrämsfrillor, tonåringar och domedagshistorier kommer jag inte att återvända, jag kan bara inte. På senare tid har jag fått chansen med både Golden Sun: Dark Dawn och Final Fantasy: The 4 Heroes of Light, men båda spelen har jag tvingats lägga ifrån mig efter bara en väldigt kort stund.
Kom ihåg att just du gärna får älska dessa spel, jag förvägrar ingen den åsikten med den här texten. Men jag kan inte och kommer inte att ändra mig förrän de japanska utvecklarna gör det. Men att det ser ut så här i spel idag är inte särskilt konstigt eftersom det inte är så långt ifrån den japanska verkligheten. Landet där killarna spenderar mer tid framför spegeln än tjejerna.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...