TkJ Blogg – vinnare vecka 47

Share This Post

Den här veckan återvänder vi till teknikens värld och frågar ut vinnaren för vecka 47, Tommy k Johansson, om hans välbesökta blogg om datorer och internet.
– Jag är en 34-årig smålänning som bor tillsammans med min älskade fru Emma och vår 2,5-årige son Hjalmar (en till son på gång i mars) samt tre katter i ett falurött hus i Klavreström, mitt inne i skogarna. På rätt många punkter är jag en stereotypiskt halvbohemisk, hårdrocksdiggande bonnläpp. Från ett kontor i byn rattar jag mitt företag.
Min blogg handlar om datorer och Internet, som är mitt stora intresse, och jag startade den i maj 2007. Först var det ett komplement till den datortidning jag då var chefredaktör för. Eftersom jag störde mig på de evighetslånga pressläggningarna och allt kringarbete runt papperstidningar, tyckte jag bloggen var ett ypperligt media.
Det hade jag uppenbarligen rätt i, för i början av förra året gick jag över till att blogga på heltid.

Bloggnamnet baseras på dina initialer, har det alltid varit meningen eller är det något som hängt med och fått stanna kvar?

Jag har alltid kallat mig för TkJ på Internet – och innan dess på BBS:er. Därför kändes det naturligt att döpa den till det. Dess fullständiga namn ”Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet” brukar jag inte använda så ofta – det blir mest TkJ Blogg.
Initialerna TkJ är mig så kära att jag behöll Johansson som extra efternamn när vi gifte oss och tog frugans efternamn Fager.

Din blogg har blivit oerhört framgångsrik med besökare i tiotusental varje dag, vad gör du som andra inte lyckas med?

Det tror jag är en blandning av uthållighet, produktivitet och erfarenhet. Jag var också tidigt ute med att starta en IT-blogg, tidigare fanns det knappt några alls. Jag är generellt sett också väldigt produktiv, vilket gör att jag kunnat uppdatera många gånger om dagen. Det har bara varit uppehåll när jag legat på sjukhus eller varit väldigt sjuk.
Sedan har jag så klart en fördel i och med att jag skrivit för datortidningar sedan tonåren. Jag har genom åren skaffat mig rätt mycket erfarenheter om vad som fungerar – och vad som inte fungerar – samt att jag har rätt mycket kontakter.

Vad driver dig att fortsätta blogga nu när du hållit på så länge som du gjort?

Förmodligen ren tjurskallighet. 😉 Skämt åsido, jag tycker fortfarande det är lika roligt att skriva om datorer och Internet. Intressena ändras så klart lite mellan åren, men själv stommen är fortfarande teknik. Jag älskar verkligen det här med datorer och Internet.

Hur ser framtiden ut för bloggen? Tittar du på möjligheter att utveckla eller är det bara att fortsätta i samma spår?

Både och. Jag tror inte på att göra stora förändringar i ett koncept som uppskattas av så många, inte minst när jag tycker det är så pass roligt. Men förutom att innehållet allt eftersom ändras i takt med att jag hittar nya nischintressen inom teknik, kommer jag försöka finputsa på sajten.
Tekniskt sett är sajten bedrövlig. Koden har plåstrats ihop så mycket att jag förr eller senare måste bygga om den enligt rådande standarder. Det är ju i och för sig inget som kommer märkas så mycket för besökarna, men i och med det kommer jag även att utveckla sajten för att fungera fint på alla plattformar – alltså surfplattor och mobiltelefoner.
I övrigt testar jag hela tiden nya nischade bloggar. Det som sätter käppar i hjulet för min framfart är idag att jag är ensam och dygnet har inte tillräckligt med timmar. Kanske försöker jag hitta någon form av samarbete som ger mig möjlighet att anställa frilansande skribenter, som kan hjälpa mig att starta upp fler sajter.

Om TkJ inte hade varit en IT-blogg, vad hade den handlat om då?

Haha, det var en bra fråga! Förmodligen hade det varit någon form av privat blogg där jag skrivit om allt kul jag snubblar över på Internet. Eller så hade den handlat om populärvetenskap.

Och till sist. Om du bara fick ta med dig en enda IT-pryl till en öde ö, vad hade du valt då, och varför?

En GPS, så jag hittar hem. Jag är väldigt hemmakär.

Hemmakär eller ej, allt du själv behöver för att besöka Tommys blogg är en internetkapabel manick, var du än befinner dig.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...