Arkiv för Krisinformation

TUUUUUT! Vad gör man när Hesa Fredrik ljuder?

Marco Hyyryläinen

Nu klockan 15.00 testas ljudsignalen för Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Vilket man gör fyra gånger per år – klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Men vad är det man ska göra när det låter utanför dom fasta testtiderna?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har gjort en undersökning där dom frågat ”Vet du vad du ska göra om du hör signalen för Viktigt meddelande?” och det vanligaste svaret är att uppsöka ett skyddsrum. Vilket inte är helt korrekt. Det man ska man bara göra om man hör flyglarmet som är en signal med upprepade korta stötar i en minut.

Det man ska göra om man hör signalen är att gå inomhus, stäng dörrar och fönster, och lyssna på Sveriges Radio P4.

Hör man signalen på testtiderna uppskattas det alltid att skriva TUUUT i stora bokstäver på alla sociala medier.

Ingen höjd beredskap inför Jordens undergång

Thord D. Hedengren

Det här var ju betryggande, inför Jordens undergång i morgon:

Vi får också många frågor om mayakalendern och jordens undergång. Många är skämtsamma naturligtvis men det finns också de som är allvarligt menade. Till exempel frågan om vi förbereder oss inför en social oro som skulle kunna uppstå i samband med ryktesspridning om att vulkanen Yellowstone får ett utbrott eller att en asteroid i hög hastighet är på väg att krocka med jorden.
Återigen finns svaret i vårt tidigare blogginlägg om beredskapen inför det oväntade. Vi ser ingenting, här och nu den 20 december, som tyder på att allmän panik inför jordens undergång är på väg att bryta ut. Men uppstår en situation där många människor är oroliga så har vi beredskap dygnet runt, året om.