Nutopia

Arkiv för
förbud

29 januari

Säljstopp på Tesla i Sverige?

Svenska Dagbladet rapporterar idag att Transportstyrelsen anser att Tesla inte följer lagen gällande hur deras bilar blir uppdaterade.

Vanligtvis uppdateras bilar i Sverige när dom är inne på service, men för Tesla rullar uppdateringarna ut automatiskt utan ett besök. Eftersom det sker så kan inte Transportstyrelsen godkänna uppdateringarna och i och med det är inte Teslas bilar godkända enligt nuvarande lagstiftning.

Transportstyrelsen utreder just nu om det ska blir säljstopp på bilarna och det kan sträcka sig över sex månader.

Tesla kommenterar att dom anser att allting sker inom det typgodkännande man har i hela EU.

Uppdatering: Efter gårddagens artikel i Svenska Dagbladet kommer nu ett förtydligande från Transportstyrelsen. Dom stänger ärendet som startades 2015 med följande motivering:

Detta är ett ärende som vi följt under tre år och som vi nu avslutar eftersom vi ser att risken för olyckor med autopilotsystemet minskat 

säger Anders Gunneriusson, senior rådgivare på Transportstyrelsen.

14 januari

Tyskland förbjuder Amazons fysiska knappar

Domstolen i München har nu beordrat Amazon att sluta sälja sina fysiska knappar, Dash buttons, för att beställa hem varor. Anledningen är att det är svårt för konsumenten att se vad något kostar när hen beställer varan.

Med hjälp av Amazons Dash-knappar som släpptes 2015 kunde du ha en fysisk knapp i hemmet t.ex. bredvid tvättmaskinen för att kunna beställa hem mer tvättmedel genom ett knapptryck. En väldigt praktisk sak för varor som du beställer hem ofta.

Amazon har svarat att dom är missnöjda och kommer försöka få förbudet hävt.