Nutopia

Arkiv för
finland

8 februari

Medborgarlön ingen större succé

I Finland har man under två års tid experimenterat med att erbjuda medborgarlön till 2000 personer. Varje månad fick dessa personer en månadslön på 560 euro helt utan krav på arbete. Syftet var att utreda om medborgarlön leder till mer arbete eller andra hälsoeffekter.

Nu har dessa två år gått och slutsatsen man kan dra är att det inte gjort något väsentlig skillnad för landet. Minna Ylikännö, som är forskare på folkpensionsanstalten i Finland, säger att det skulle behövas mer tid för att utreda om medborgarlön är något som man ska införa för alla och det är oklart om Finland kommer fortsätta med experimentet.

5 december

Alphabet börjar med drönarleveranser i Finland

Alphabets dotterbolag Wing har nu gått ut med att dom börjar med sina drönarleveranser i Helsingfors – som första stad i Europa. En av anledningarna till valet av stad är att dom tycker att vädret i Helsingfors passar bra för drönarflygningar.

Dom kommer börja med ett litet test där drönarna bara kan lyfta 1,5 kg på en resa på max 32 km tur och retur. Vad kommer dom leverera? Det är det som Wing frågar dom finska medborgarna om. Alternativen går mellan mediciner, matvaror, och lunch.