Nutopia

Arkiv för
datorer

31 januari

6 juni

Osannolik upplösning på nya MacBook Pro?


9to5mac har nyligen listat ett rykte som baseras på en icke bekräftad bild av systemspecifikationerna för den nya MacBook Pro-modellen som förväntas utannonseras nästa vecka under WWDC. På bilden går det att utläsa att den kommande 15-tumsmodellen i Pro-serien har en upplösning på hela 2560×1600 (16:10), något som är lite väl extremt med tanke på skärmens faktiska storlek. Förutom det skulle möjligen också priset trissas upp en hel del i onödan. Betänkt att det är fler pixlar än vad exempelvis en 27″ iMac erbjuder idag.
Det som också kan misstänkliggöra bilden är överflödet av internminne. Hela 16 GB i standardvarianten. Och som 9to5mac också skriver, varför ens bemöda sig med att sätta i en vanlig mekanisk hårddisk från start när resten är så extremt?
Vi väntar in WWDC som går av stapeln den 11 juni för antingen ett spektakulärt bekräftande eller en väntad och något avslagen nedskjutning av det här ryktet.

25 maj

Apple Store öppnar i Stockholm


Det har sedan ett par månader tillbaka varit tal om att Apple tänkt öppna en officiell Apple Store i Stockholm, men nu verkar det vara bekräftat, och NK blir platsen för den första butiken i Sverige. Det talas även om att öppna fler butiker i Sverige på platser som Göteborg, Malmö och möjligen ytterligare en i Stockholm. Inga datum anges dock för någon av platserna förutom ett löst augusti/september för NK.
Via 9to5Mac.

22 maj

Ny dator för 350 spänn, otroligt men sant


Glöm kontorsdatorn, glöm netbookarna och glöm de billiga surfplattorna. Nya APC från Via är tydligen vad som gäller då den, som första dator någonsin vågar jag lova, har ett rekommenderat pris på endast $49, motsvarande 350 ungefärliga kronor.
Visst blir det inte riktigt som med vanliga datorer då detta 800 MHz-monster rullar Android 2.3 med stöd för mus och tangentbord. Men spel som Angry Birds och HD-film på Youtube fungerar uppenbarligen utmärkt, förutom vanligt surfande i webbläsaren då. Trots den minimala storleken kommer datorn utrustad med en hög olika portar och får plats i vilket Mini-ITX- och microATX-chassi som helst. Att datorn sedan bara drar 13.5 watt vid full belastning gör ju inte saken sämre.
Kolla in filmen ovan för Angry Birds, film och surf i rörelse.
Via Netbooknews.

18 maj

Lätt Mario-influerad svampdator


Den här typen av svamp kan antingen föra tankarna till Nintendos smygfeta rörmokare och hans kraftingivande drogsubstitut, eller bara vanlig svensk flugsvamp som man snarare spyr eller dör av. Ha då i åtanke att detta faktiskt är en dator, eller rättare sagt ett skal till sådana. Nördigt hemmabygge som även går att beställa från Etsy till den nätta summan av knappt 12 000 kronor.

Via Gizmo Scout.

Är vätskekylning framtiden för bärbart?


Bärbara datorer når inte riktigt ända fram idag, det vill säga att de inte kan konkurrera fullt ut med stationära riggar vad gäller prestanda. Detta för att det minimala utrymmet inte kan hantera den värme som uppstår vid hårt användande av de allra värsta komponenterna. Men det kanske inte behöver vara så länge till? Asetek anser sig ha en bra lösning på problemet med överhettning och väsniga fläktar, och det genom att introducera ett kompakt vätskekylningssystem.
I videon ovan överklockar de en Alienware M18x från 3.5 till hela 4.4 GHz och GPU:n från 680 till 800 MHz, något som resulterade i en ökning med 23% i Futuremarks 3D Mark Vantage samtidigt som datorn genererade mindre ljud. Lovande, men kommer datortillverkarna att anamma tekniken eller inte? Det får trots allt inte kosta för mycket eller dra för mycket energi.
Via Asetek.

22 mars

Pimpad Amiga i miniformat


Nu var det relativt länge sedan Amiga på allvar var hett och trendigt. Den gyllene tiden då Amiga 500 och 1200 var populära stinker numera mest sur gammal mjölk, men för den som fortfarande insisterar på det klassiska varumärket kanske nya Commodore Amiga Mini kan vara ett alternativ. Den första på 20 år.
Burken på bilden ovan innehåller en Core i7-2700k på 3.5 GHz, 16 GB DDR3, ett GeForce GT 430 på 1 GB, hårddisk på 1 TB samt wifi-radio. Vill man så går hårddisken att byta ut mot solid-state-varianter på 300 respektive 600 GB. Optiskt läsare finns även det i form av Blu-ray. Läs vidare →