2000-talet har bjudit på många ekonomiska svängningar och kriser, även om ekonomin till största delen har varit på tillväxt. Alla som har ett någorlunda intresse av finanser, aktier och sparande har säkerligen fått kalla kårar av de plötsliga fall som de senaste fem åren har bjudit på, ett flertal gånger. Marknaden verkar dock repa sig bra efter varje gång, men du som vill spara för framtiden kanske känner dig osäker på hur många gånger det kan svänga innan en ordentlig krasch? Att spara i aktier och fonder är alltid förknippat med risker, men dessa risker går såklart att minimera med lite kunskap.
Varför spara i aktier eller fonder?
Med den starka tillväxt vi har haft i flera decennier globalt har det egentligen inte funnits någon anledning att inte spara pengar i konton som rör sig på aktiemarknaden. Även om tillväxten går i perioder så har sparandet över tid vuxit i de allra flesta fall. Särskilt tur har vi svenskar haft som inte drabbades lika illa vare sig 2008 eller 2012, 2018 och 2020 av de plötsliga börsrasen, då den svenska kronan varit bättre skyddad än exempelvis Euron. Olika valutakurser styrs nämligen av olika centralbanker och dessa kan välja att agera eller icke agera på olika sätt vid stunder av ekonomisk kris.
Med andra ord, om du har valt att spara i olika fondkonton eller direkt i värdepapper och aktier så har tillväxten varit mer eller mindre god under de senaste decennierna. Detta resulterar i att dina pengar alltså mångdubblas, utan att du egentligen behöver göra något annat än att vänta.
Valutakurser, värdepapper, fonder, aktier
Det finns många sätt att få sina pengar att växa om man spenderar lite tid med att lära sig och hålla sig uppdaterad. Du kan handla med valutakurser och aktier, köpa värdepapper eller välja det som de flesta vardagssparare gör; öppna ett fondkonto. Väljer du att öppna ett fondkonto är det där du själv sedan köper fonder, vilka ofta består av marknadsandelar i olika företag. En fond är alltså sammansatt av mängder av olika företag vilkas ekonomiska framgångar också blir din framgång.
Man handlar ofta fonder utefter olika teman, branscher eller geografiska länder och därför är det bra att känna till vilka företag som satsar, växer och spås att blomstra, eller vilka länder som börjar stabilisera och utveckla ekonomin. Beroende på hur lång tid du har kan du välja mer eller mindre riskfyllt sparande, som kan resultera både i uppgång och nedgång, med olika stora mått.
Aktiefonder och räntefonder
Vad man kan göra om man känner sig osäker på volatiliteten i aktiesparande är att flytta pengarna till en så kallad räntefond. En räntefond har betydligt lägre riskfaktor, och går sällan nedåt överhuvudtaget. Den kan dock också stagnera och låta bli att växa på åtskilliga år. Detta är något man ska göra när man närmar sig pensionsåldern och har ett bra kapital som man snart vill använda. På så sätt riskerar man inte att förlora för mycket på plötsliga fall om man snart planerar att använda sina pengar.