Nutopia

Skola vs. Utbildning

Vad är viktigast?

En ung man har en grym video om utbildning, skola, och vad som är viktigast för honom. Jag resonerar fritt och Sir Ken Robinson äger oss i framtoning.

Argumentet i videon är, något förkortat, detta:
Utbildning är inte alltid den formella utbildningen som våra skolor gör. Tvärt om så visar ofta forskning på utbildning och kompetens att situerat lärande (det man lär sig i den situationen man använder kunskapen) är den mest effektiva formen av lärande.
Men eftersom många saker är betydligt bättre att lära sig abstrakt, alltså bättre att lära sig multiplikation än multiplikationstabellen, så behövs det alltid renodlat lärande. Alltså utbildning som inte är knutet till situationen som kunskapen används inom.
Samtidigt verkar traditionella skolor inte bidra till utbildningsnivån. Vissa skolor har nämligen återkommande bättre resultat än andra trots att de lär ut samma saker på samma sätt. Vilket skulle kunna peka på att kultur, skolans sociala regler, är viktigare än själva utbildningsformen.
Vad tror ni?
Såhär tänker Ken Robinson om det:

Jesper Bylund

Jesper Bylund är en speldesigner i webbranchen där han jobbar som interaktionsdesigner och utvecklare på Odd Alice, han bloggar även om Gamification på www.addingthefun.com.

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.