Retrospelsmässa i Göteborg – en liten intervju

Share This Post

Retrojunkies i Göteborg med omnejd kan glädja sig åt att det blir en första retrospelsmässa, helt sonika kallad Retrospelsmässan, den 24 april i år. Köp och sälj spel, titta på gamla klenoder, och nörda ned dig totalt i retrovärlden om det är din grej.
Jag tog ett snabbsnack med Markus Swerlander, en av åtta initiativtagare till Retrospelsmässan i Göteborg. Det här är vad han hade att säga.
Börja med att berätta lite om Retrospelsmässan i Göteborg vetja!

Retrospelsmässan är ett helt nytt event ihopsatt av ett gäng spelsamlare. Det här är första gången som det hålls ett sånt här arrangemang i Göteborg med innehållet retrospelmarknad, speltävlingar och ett utbud av konsoler och datorer som man kan provspela. Vi har samlarvänner i Stockholm som årligen håller ett liknande arrangemang (Retrogathering). Men nu tänkte vi visa att Göteborg också kan.

Vilka är ni som står bakom mässan?

Vi som håller i mässan kommer från spelforumet NESdb.se. Forumet är i grunden ett Nintendoforum där man diskuterar först och främst NES (”Nintendo 8-bit”) men även också många andra retrokonsoler- och datorer. Mässan kommer vara Nintendo-präglad eftersom vi håller Nintendos spel lite extra kärt. Men vi ska försöka täcka in så många milstolpar som möjligt så att man som besökare ska få en bred upplevelse.

Har ni några sponsorer eller det är eget intresse som betalar för tillställningen?

Eftersom det här är första års-arrangemang så är i princip alla kostnader egenfinansierade, vi hoppas att många ska komma och besöka oss så kanske det kan bli ett återkommande event.

Hur tycker ni intresset är för retrospelande idag?

Det känns som att retrospel får ganska bra med uppmärksamhet idag (det kan aldrig bli för mycket). Många klassiska spel släpps i nyutgåvor, downloads eller samlade collection-releaser från spelföretagen. Jag tror de märkt att intresset finns och dom även ser att det fortfarande går göra pengar på sina gamla titlar, utan att behöva göra något nytt. Spelsamlandets utveckling har hela tiden gått uppåt under 2000-talet, det finns många fler som samlar på TV-spel idag än för 10 år sedan. En teori till detta skulle kunna vara att 80- och 90-talisterna som växte upp med spelen nu har blivit vuxna och nostalgiska, samt har råd att köpa alla dom där spelen de aldrig fick när dom var små.

Handen på hjärtat, blir det något spelande, eller är det samlardjävulen som hugger tag i retroälskaren?

Jag skulle säga att det är högst personligt, även om det finns en liten liten tendens att ofta bli mer samlande än spelande. Alla som samlar oavsett intresse vet att samlande tar tid, man får lägga många timmar på att jaga och leta reda på det man vill ha. Så visst blir det mycket samlande och lite spelande för många av oss. Men det finns flera olika typer av samlare, jag känner dom som bara samlar och knappt spelar, sen känner jag dom som mest spelar men indirekt samlar för att dom vill spela så många spel som möjligt. Dock så tror jag inte att en person som idag köper mycket spel kallar sig för samlare, retrobiten är nog fortfarande ett nödvändigt inslag för att man ska kalla sig spelsamlare. Oavsett vilken typ man är så delar vi samma kärlek till TV-spel.

Läs mer om Retrospelsmässan på hemsidan, så klart. Och är du en potentiell utställare eller sponsor så vet du vad du ska göra: kontakta dem och hjälp till!

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...