Nutopia

Randy Pitchford är den nya CliffyB


Gearbox-bossen Randy Pitchford är överallt numera, vilket inte är så konstigt. Företaget har verkligen tagit ett steg uppåt på skalan, med fjolårets tunga Borderlands (som förtjänar en förfinad uppföljare) bland annat. Nu är det förstås Duke Nukem Forever som ger Pitchford allt detta utrymme, för Gearbox ”räddar” som bekant spelet från kraschade 3DRealms. Bra så, jag ser ju fram emot det som ni vet.
Så Pitchford pratar på, svarar på kritik om spelets daterade grafik (spoiler: inte korrekt eller rättvist), hoppas att någon kvinnorättsorganisation kan använda Duke som slagträ (knappast, det här är inte kontroversiellt längre), och konstaterar att recensionerna inte spelar någon roll (analys: stämmer, Duke Nukem Forever kommer sälja ändå). Det här är en man som vet hur man spelar media och får story på story på story – exponeringen är total och Gearbox är shooterföretaget nummer ett just nu. Kanske inte kvalitativt, men exponeringsmässigt.
CliffyB, Epic Games karismatiske Gears of War-skapare, har tydligen lämnat över manteln som spelmedias FPS-darling nummer ett. Cliff Bleszinski behöver i och för sig inte prata så mycket, det enda som fick Rickard att dra sig från stresspackningen inför Japan-flytten var släppdatumet för Gears of War 3, och det säger lite.
Pitchford måste prata om sina spel. Mycket.
Cliff Bleszinski behöver bara leverera.
Frågan är bara vem som blir den nya Pitchford, när Duke Nukem Forever ha lagt sig och ekokammaren blir tyst en stund.