Nutopia

Platt fall för Iron Man 2: The Video Game


Nyligen hade filmen Iron Man 2 premiär och som brukligt släpptes även ett tillhörande spel. Spelet börjar med att Stark Industries, som ägs av Tony Stark (alias Iron Man), attackeras. Trots att anfallet avvärjs lyckas dock fienderna stjäla en stor del av den hemliga forskningen som bedrivits där. Plötsligt är världen i fara och Iron Man måste stoppa hotet innan den hemliga vapenforskningen missbrukas.
Handlingen i sig är rätt generisk och inte särskilt kittlande på något plan. I det här fallet har man inte bakbundits av filmhandlingen som annars är brukligt, men det finns alltid klara riktlinjer som spelföretagen måste följa för att det ska ge synergi till filmen. Problemet är dock inte handlingen, för spel kan trots bristande sådan bli kul förströelse, utan att Iron Man 2 aldrig det blir det.

Bortser man från hur trivial (och bitvis även osammanhängande) handlingen är, kan man inte låta bli att känna mer frustration över röstskådespelet. Bortsett från de kvinnliga karaktärerna (Pepper Potts och Black Widow), återvänder de stora skådespelarenafrån filmen till spelet. Tyvärr är deras insats under all kritik och de verkar otroligt oengagerade, i synnerhet Robert Downey Jr. Den enda som kommer undan med ett knappt godkänt Samuel L. Jackson.

Den sista spiken i kistan är kontrollen, som är under all kritik. Varje gång jag hamnar i en strid känns det som om jag behöver mer tur än skicklighet för att överleva. Att då försöka göra precisionsattacker mot vissa bossar är som att raka sig med en osthyvel. Det går, men det är inget jag rekommenderar – och det är också omdömet jag ger spelet.
Betyg: 1 av 5
Iron Man 2 testades till Xbox 360