Pappas Appar – vinnare vecka 48

Share This Post

För vecka 48 presenterar Veckans Blogg Daniel Wieselberg och hans ytterst barnvänliga sajt, Pappas Appar.
– Jag heter Daniel Wieselberg, är 36 år och är utbildad systemvetare. PappasAppar.se driver jag sedan juli 2011 på min fritid. På bloggen skriver jag recensioner av appar för barn med syftet att plocka ut russinen ur den stora App-kakan. Tyvärr är det så att de allra flesta apparna inte lämpar sig för barn trots att de marknadsförs som sådana. På bloggen skriver jag även om appar som är bra för föräldrar eller om iPhone/iPad-tillbehör som kan underlätta.
Hur kom du på tanken att blogga om appar för barn? Vad är det som driver dig i ämnet?

De flesta föräldrar inser snabbt att iPhone/iPad är extremt barnvänliga. Jag har själv två barn och har sedan Apple lanserade App Store letat efter bra barn-appar. Appar för barn är ett område som exploderat det senaste året. Som förälder är det väldigt svårt att hitta rätt. På bloggen delar jag helt enkelt med mig av det jag hittar. På så sätt kan min blogg fungera som en kunskapskälla som andra föräldrar kan nyttja. Min förhoppning är att svenska barn får tillgång till bättre appar. Åsikter är givetvis subjektivt, men det verkar ändå som om mina åsikter om appar går hem hos de flesta.

När du betygsätter en applikation, hur fördelar du intrycken mellan dig själv och dina barn?

Jag försöker att prova apparna på mina barn innan jag trycker på publicera-knappen. Hur de reagerar på en app är viktigt, men inte jätteviktigt. Jag har ett helt annat perspektiv än vad de har. Mina barn är precis som de flesta andra, de nöjer sig med appar som tidsfördriv – ungefär som att man kan slötitta på en TV. Men mitt fokus är främst på appar som ger någonting mer. Helst skall man lära sig någonting samtidigt som man leker. Och jag försöker väga in saker som barnen inte tänker på, exempelvis hållbarhet, reklam och hur lättanvänd apparna är.

Händer det att dina barn verkligen tycker om en app som du själv inte gillar, eller tvärtom?

Jag har studerat människa datorinteraktion på universitetet och tror att jag är ganska bra på att se huruvida en app är barnvänlig eller ej. Men det händer att barnen ogillar en app som jag gillar. Det kan bero på olika saker. Barn har en tendens att gilla det som de redan känner till. Det kan ta ett tag innan en app godkänns av barnen. När jag engagerar mig och sitter tillsammans med barnen så går denna process mycket snabbare.

Vad gör en bra barnapplikation?

En bra barn-app lär ut saker eller uppmuntrar till lek. Den är lättanvänd, intuitiv, rolig och får gärna ha belöningsmoment (applåder, guldstjärnor m.m.). Den skall helst vara utan tävlingsmoment, tidtagning, reklam och in-app purchase.

Hur kul har du själv när du testar alla dessa appar? Är man inte som vuxen ganska långt ifrån den tänkta målgruppen, eller inkluderas även föräldrarnas deltagande i apparna ibland?

Det som tar mest tid är att hitta nya intressanta appar. Jag följer ett 30-tal utländska app-bloggar och några svenska. Jag letar själv aktivt i App Store och har dessutom byggt ett program som letar efter potentiellt bra appar automatiskt. Förutom detta får jag också mejl från utvecklare som vill att jag skall testa just deras app. Många appar väljer jag av olika anledningar att inte skriva om. Det som är roligast är när jag hittar en app som är så bra så att jag vill ge den högsta betyg. Då är det dessutom extra roligt om ingen annan har uppmärksammat appen tidigare och om jag snabbt kan ha en recension färdig. Att testa apparna kan därför vara både tidsödande och tråkigt, men även väldigt roligt. Sedan är det naturligtvis en glädje att kunna leka med apparna tillsammans med mina barn.

Slutligen, vilka tre appar skulle du rekommendera allra starkast för småbarnsföräldrar idag?

Nu i juletider kan jag rekommendera dessa två appar: Kul för barn – Julen som bland annat innehåller en julkalender (7 kr) och Toca Hair Salon Christmas Gift där man kan klippa, föna och färga tomtens hår (0 kr). Den absolut populäraste sidan på PappasAppar är sidan som listar appar som just nu är gratis. Jag kan även tipsa om att jag på min Facebook-sida regelbundet delar ut gratiskoder till nya appar.

För fler barnvänliga appar, besök Pappas Appar.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...