Om Apple TV och spelkonsolernas framtid

Share This Post

Apple TV säljer, 1.3 miljoner enheter det senaste kvartalet och totalt 4 miljoner i år. Det är bra för vad Apple kallar för ”hobby”. Välförtjänt, för även om Apple TV i Sverige är ett skämt utbudsmässigt, så är det en smart och kostnadseffektiv liten pryl.
Claes Magnusson pratar ofta framtid, inte minst spelandets framtid, och kommenterade följande, vilket blev en intressant diskussion på Twitter:


Vet ni vad? Claes har helt rätt. När Apple väl börjar släppa in appar på Apple TV så blir allting annorlunda. Den enda anledningen till att de inte gjort det ännu, tror jag, är att de vill ha en stark användarbas innan de börjar bygga ekosystem. Puttrande små appbutiker är inte Apples grej, de startar med en bang, med utvecklarna bakom sig, motiverade av det faktum att det kan bli en väldig massa pengar av alla användare.
Så vad har det med spelkonsolerna att göra? Jo, det här: när Apple släpper in apparna i Apple TV så är de plötsligt en direkt konkurrent till Nintendo, Sony och Microsoft. Främst Nintendo, säger många, och det kan möjligen stämma – Wii U känns som en galen chansning, men samtidigt är det spelföretaget som aldrig ska räknas ut. Benefit of a doubt, som de säger på andra sidan pölen.
På många sätt är en spelförsedd Apple TV ett större hot på Microsoft och Sony. Det är två företag som vill vara hemmets underhållningscenter, med allt från spel och film till musik och TV. Men klarar de av att leverera innehåll nog för det? Kanske, kanske inte – det enda vi vet är att Apple redan gör det i USA, med Apple TV. Xbox och PlayStation har fördel på spelsidan, men det handlar inte bara om spel längre, det handlar om att göra enheten som användaren kan göra allt med. På så vis kanske det visar sig att Nintendo sitter säkrare, men jag har lite svårt att ställa mig bakom den analysen – Wii är trots allt Netflix-maskinen nummer 1 i USA…
Osäker på Apple TV som hårdvara? Redan idag görs det väldigt häftiga saker med den nya iPaden, och de ser bra ut. Samma processorkraft i en Apple TV är inte att vifta bort, för den ska inte driva iPadens galna retinaskärms upplösning, den ska ”bara” spotta ut 1080p. Är det lika optimerat för spel som Xbox 360? Nej, det tror jag inte, men det är bra och lättjobbat nog för alla som testat lite iOS-utveckling.
Jag tror att, när Apple släpper appar till Apple TV, hårdvaran kommer vara bra nog. Det blir en kraftig smäll för Nintendo, Microsoft och Sony.
Med det kan vi även deklarera spelkonsolen som död.
Starka ord, jag vet, men dödförklaringen är egentligen inte Apples fel. Vad vill Microsoft och Sony att vi ska göra på våra spelkonsoler idag? Spela så klart, men även kolla på film, köpa musik, twittra och facebooka.
Den enda anledningen till att jag inte dödförklarar spelkonsolen riktigt ännu är att dessa funktioner är påklistrade i den nuvarande generationen, mer eller mindre snyggt och säkerligen påtänkt från början, men likväl påklistrade. Nästa Xbox och nästa PlayStation kommer inte försöka smyga in den breda underhållningsaspekten, de kommer vara raka och ärliga kring det. Se bara på vad Microsoft och Sony fokuserade på under E3, återigen är det så mycket mer än spel.
Spelkonsolen är död, leve spelkonsolen – för det finns alltid någon som vill ha det värsta, den grymmaste upplevelsen, det mäktigaste helt enkelt. Det kommer inte från en multifunktionsmaskin, det kommer från dedikerad hårdvara. Jag tror det kommer finnas utrymme för en nischad hardcorekonsol, vilket mycket väl kan tänkas vara en PC i konsolformat avsedd för 4K-skärmar eller något liknande, men det är just det; en nisch.
Jämte den säljer nästa Xbox, PlayStation och Apple TV som smör, och det är där gemene mans spelupplevelse kommer finnas.
Du behöver inte gilla det, men det blir nog så ändå.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...