Nytt år, nya tider

Share This Post

Vi skriver plötsligt 2011 och det pratas om ekorrhjul som återupptas, mer nära till hands om spel som ska komma, och om 3D-konsoler samt vem som ska vinna rörelsekriget när allt kommer omkring. Allt tyder på att 2011 kommer bli ett intressant spelår, såväl på mjukvaru- som på hårdvarusidan. Vi får säkerligen skäl att återkomma i det sistnämnda inom kort. Spelbranschen har en hel del saker att komma fram till, problem att lösa, och nykomlingar (ja, jag pratar om Apple) att införliva i gemenskapen.
Igen, allt tyder på ett spännande 2011 för spelintresserade.
På Spelbloggen så gillar vi det, så klart, och ser fram emot att starta upp för full maskin inom någon vecka. Men när vi gör det så är det aningen annorlunda jämfört med Spelbloggen anno 2010. Det är en flerstegsprocess som innebär ny design och nya funktioner – vilken ordning de ska rullas ut i ska ni minsann få rösta om – men just nu vill jag bara prata om en sak.
Nämligen att vi slopar recensionerna.
Spelbloggen har aldrig byggt på att ha många recensioner, stommen i den traditionella spelsajten. Vi har recenserat när det varit lämpligt, kan man väl säga – antingen för materialflödets skull eller för att vi tyckte att det var intressant. 2011 slutar vi med det.
Missförstå mig rätt, vi kommer tycka saker om spel till höger och vänster, om något blir vi alltmer frikostiga med det, men den traditionella recensionen förpassar vi till arkivet och handlingarna.
Varför?

  • Recensioner är tråkiga att skriva.
  • Recensioner är stressande – de ska ut så nära släppet som möjligt och det betyder tajta deadlines.
  • Recensioner är begränsande. Som textform är den belagd med traditionens ok, något vi inte gillar.
  • Recensioner är inte i närheten av det mest lästa innehållet på Spelbloggen.

Det där sista är intressant. Med något undantag så återfinns recensioner inte bland månadens 50 mest lästa poster. Det slår aldrig fel. Med tanke på de övriga punkterna så kan man nog säga att det känns helt rätt att pensionera ännu en textform från den gamla skolan. Spelbloggen fungerar bäst med ett flytande berättande, så det tänkte vi koncentrera oss på. Dessutom är det den roliga biten.
Som en parentes så vill jag meddela att Spelbloggen, likt alla andra någorlunda seriösa och professionella spelsidor, har tagit emot (och fortsätter ta emot) recensionsexemplar. Det har varit lite snack om det, om att man som recensent ska tydliggöra om man fått spelet ifråga eller ej, och kikar man på våra infosidor så är det uppenbart att vi inte tackar nej till recensionsex. Tvärtom, skicka på!
Gör det oss mer vänligt inställda mot utgivaren ifråga? Nej, vi har gjort det här ett bra tag nu (undertecknad i närmre 14 år, professionellt) och tiden är förbi sedan länge då man kunde charmas med lite spel och gratissprit på pressvisningar.
Det är snarare tvärtom. Spelrecensenter har glömt bort hur det är att köpa spel. Vi ser på dem med kritiska ögon, men det är utifrån en helt annan ståndpunkt än gängse konsument. Spelen har inget monetärt värde – vi får dem ju – och det påverkar oss synnerligen. Det är ytterligare en anledning till att slopa recensionerna, vi tycker hellre till om spel på det fria sätt som passar än levererar ett omdöme tveklöst färgat av åratals recenserande enligt en förutbestämd mall.
Så betyder det att vi hatar recensioner? Nej, inte alls – istället gör vi vad alla sidor i Spelsverige borde anamma lite mer, nämligen länkar till vad andra skrivit. På så sätt så kan du få en överblick om vad som skrivs om aktuella spel, och slipper hålla kolla på Metacritic hela tiden. Eller så gör du det med, vilket som.
2011 blir ett grymt år! Vi ser fram emot att realisera allt det här, och mycket mer. Vänta bara. Vi är snart tillbaka.
God fortsättning.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...
Föregående artikel
Nästa artikel