Nutopia

Lucka 3: Domäner

Domäner? Ja, ni vet, det där som nutopia.se är, en domän, alltså en adress till en webbplats. Långt ifrån alla har en domän till sina sidor, de ligger kanske och puttrar på wordpress.com eller Tumblr, med adresser som jannesblogg.wordpress.com eller alexanderdanling.tumblr.com. Det är ju inte så tjusigt, inte sant? En domän fixar det, som just Alexander gjort (Janne har jag ingen koll på), och pekat alexanderdanling.com till sin Tumblr-blogg. Vips blev det lite roligare, lite snyggare, lite mer eget, inte sant?
Så köp en domän till någon vetja. Något bra som passar är förstås att föredra. Det finns flera toppdomäner att välja mellan. En toppdomän är det som kommer efter domännamnet, efter punkten så att säga. SE är Sveriges toppdomän, alltså .se i nutopia.se. Det finns andra toppdomäner med, som .com, .net, .nu, .eu, .me, och så vidare. Vilken du väljer kommer antagligen bero en hel del på var det finns bra domännamn lediga. Det är ju inte säkert att namnet du vill ha är ledigt, först till kvarn gäller.
Du köper domäner hos webbhotellen, vilket som helst går bra, men googla det först bara, så att du inte blir lurad. Luttrade svenska aktörer som Glesys, FS Data, Binero eller Loopia är att föredra framför någon internationell jätte, även om det så klart går bra det med. Där kan du också kolla vad som är ledigt, eller så går du direkt till IIS för .se eller Nudomain för .nu.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.