4

Köp inte Roots


Det sägs att man kan hitta tidningen Roots i tidningsbutikerna, eller Roots of Deus Ex som den så subtilt kallar sig – i skymundan. Det rör sig om en samling essäer (om man är generöst lagd) om varifrån spel som Deus Ex har tagit sin inspiration. Idén i sig är bra och jag fann mig faktiskt vilja tycka om den här lilla PR-produkten. Mer om det senare, först vad det här faktiskt är:
Reklam för Deus Ex: Human Revolution.
Just det, hela tidningen, som kostar knappa femtiolappen i tidningsstället, är en reklamproduktion. Byrån som ligger bakom heter Great Works och hela köret är trevlig packeterat. Här och var lyser det verkligen igenom att man egentligen bara vill kränga spel, men Roots är långt ifrån en reklampamflett. Så illa är det inte, trots att undertecknad fick den i brevlådan tillsammans med recesionsexemplaret av nämnda Square Enix-lir.
Jag ville gilla Roots, som sagt var. Så mycket att jag tvingade mig igenom hela tidningen, först av intresse och senare för att se hur det faktiskt låg till med produktionen. För som fenomen är Roots intressant, en faktisk TIDNING som jobbar med konceptet bakom ett spel med en så pass intressant värld som Deus Ex. Jag gillar det ur ett mediaperspektiv.

Men som läsare, där blir jag lite mörkrädd.
Innehållet i Roots är tunt, mycket tunt. Jag vill hoppas att det har att göra med en själlös översättning – Roots är på engelska men merparten (alla?) av skribenterna är svenskar – men även om jag blundar för det så kan jag inte se hur det här har varit strålande texter från början. Det talas om essäer i tidningen, men om innehållet i Roots har några sådana så vill jag ändra definitionen av ordet. Den här bloggposten är lika mycket essä i så fall.
Nog om det. Jag menar inte att vara elak, det är bara så att om man ger ut något som Roots, en del av PR-maskineriet på det halv-virala och smått bedrägliga viset, så måste man stå till svars.
Den enda anledningen att införskaffa Roots, om den nu verkligen säljs, är som fenomen. Resten hade passat bättre på webben, som extrafluff. Betalar man femtiolappen för den här blaskan blir man besviken.

Thord D. Hedengren

Spelveteran som tidigare startat såväl TVspel.nu som Kong och Spelbloggen. Numera författare, journalist, entreprenör, och VD på webbyrå - bland mycket annat!

Kommentarer

  1. Såg den på Pressbyrån på Skövde C. Ansträngde mig verkligen för att gilla den som fenomen och förbise min reklamallergi, men trots det relativt låga priset kändes det just väldigt tunt. Så den fick stå kvar.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.