Köp inte Roots

Share This Post


Det sägs att man kan hitta tidningen Roots i tidningsbutikerna, eller Roots of Deus Ex som den så subtilt kallar sig – i skymundan. Det rör sig om en samling essäer (om man är generöst lagd) om varifrån spel som Deus Ex har tagit sin inspiration. Idén i sig är bra och jag fann mig faktiskt vilja tycka om den här lilla PR-produkten. Mer om det senare, först vad det här faktiskt är:
Reklam för Deus Ex: Human Revolution.
Just det, hela tidningen, som kostar knappa femtiolappen i tidningsstället, är en reklamproduktion. Byrån som ligger bakom heter Great Works och hela köret är trevlig packeterat. Här och var lyser det verkligen igenom att man egentligen bara vill kränga spel, men Roots är långt ifrån en reklampamflett. Så illa är det inte, trots att undertecknad fick den i brevlådan tillsammans med recesionsexemplaret av nämnda Square Enix-lir.
Jag ville gilla Roots, som sagt var. Så mycket att jag tvingade mig igenom hela tidningen, först av intresse och senare för att se hur det faktiskt låg till med produktionen. För som fenomen är Roots intressant, en faktisk TIDNING som jobbar med konceptet bakom ett spel med en så pass intressant värld som Deus Ex. Jag gillar det ur ett mediaperspektiv.

Men som läsare, där blir jag lite mörkrädd.
Innehållet i Roots är tunt, mycket tunt. Jag vill hoppas att det har att göra med en själlös översättning – Roots är på engelska men merparten (alla?) av skribenterna är svenskar – men även om jag blundar för det så kan jag inte se hur det här har varit strålande texter från början. Det talas om essäer i tidningen, men om innehållet i Roots har några sådana så vill jag ändra definitionen av ordet. Den här bloggposten är lika mycket essä i så fall.
Nog om det. Jag menar inte att vara elak, det är bara så att om man ger ut något som Roots, en del av PR-maskineriet på det halv-virala och smått bedrägliga viset, så måste man stå till svars.
Den enda anledningen att införskaffa Roots, om den nu verkligen säljs, är som fenomen. Resten hade passat bättre på webben, som extrafluff. Betalar man femtiolappen för den här blaskan blir man besviken.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...
Föregående artikel
Nästa artikel