Inför E3: PlayStation Move och Natal

Share This Post


Årets stora grej kommer givetvis att vara både Microsofts och Sonys nya kontroller, Natal och Move. Under 2010 års upplaga av den gigantiska spelmässan E3 i USA lär väldigt mycket fokus hamna på dessa båda prylar som är tänkta att ta Xbox 360 och PlayStation 3 in i andra andningen för den här generationen. Men de har båda väldigt mycket kvar att bevisa, för det vi har fått se hittills kommer de inte långt med.
Självklart vill de båda företagen ha en bit av den casualkaka som Nintendo mumsat på lagom obehindrat en längre tid nu. Partyspel, familjespel och anpassade sportspel i all ära, men det gäller verkligen att de kan ta kontrollerna ett steg längre för att få den genomslagskraft som krävs. Betänk att detta är valfria tillbehör, dyra sådana, och inget som kommer med konsolen från första början.
För Sonys del tror jag att de måste visa upp nya titlar som smart implementerar Move för att verkligen visa konsumenterna att detta minsann inte går att göra på någon annan plattform. De får inte lägga för stor vikt på det som redan är gammal skåpmat, det vill säga Wii Sport-kloner. Hitta nya vägar, och varför inte förbättra eller förnya redan befintliga titlar, som med Resident Evil 5. Det skulle ge nytt liv åt det redan befintliga spelbiblioteket hos många.
Med Natal känns det svårare. Jag är inte tekniskt insatt ett dugg och kan således inte uttala mig för hur krångligt det skulle vara att få in tekniken i dagens spel, men rent generellt känns det smått ogörbart i många fall, särskilt om man ska återknyta till Resident Evil 5, som Move kan blåsa nytt liv i. För Microsoft gäller det nästan att skapa helt nya spel, eller till och med nya genrer. Avsaknaden av knappar, och kravet på att ständigt använda kroppen begränsar spelandet väldigt mycket, men öppnar å andra sidan upp för många intressanta idéer. Detta måste de ta tillvara på. Det räcker inte med att stoppa bollar och simulera bilrattar med händerna.
Att båda kontrollerna blir kostsamma kan vi redan nu konstatera. Priset på Natal ryktas ju hamna någonstans skring 1 500 kronor, vilket sannerligen inte är småpotatis. Men det är heller inget hinder om de får genomslag. Move känns som ett säkrare kort, men det är verkligen upp till bevis för Sony. De måste göra något själva också, och inte bara skugga Nintendo hela tiden.
Årets E3 kommer förhoppningsvis att ge oss alla de svar vi vill ha, och även förklara varför dessa båda kontrollsystem är oumbärliga. För lyckas de inte med det i år, så kan de lika gärna lägga ned. Det är nu eller aldrig, för båda Microsoft och Sony. Annars blir det fortsatt konventionella kontrollmetoder i några år till innan nästa generations konsoler hittar ut. Personligen ser jag dock inget som helst fel i det heller.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...