iBlast Moki – ett sprängfyllt pusselspel

Share This Post

iBlast Moki
iBlast Moki är ett fysikbaserat pusselspel som utspelar sig i en mysig och färgglad 2D-miljö. De söta små filurerna, mokis, har kommit bort och spelarens uppgift är att hjälpa dem att nå de röda spiralformade portalerna så att de kan hitta hem igen. Spelet är väldigt lätt att komma in i, till en början är det bara att följa instruktionerna och placera ut bomber på fördefinierade platser för att skicka i väg mokin åt rätt håll. Men lite längre in i spelet får man fler parametrar och objekt att jobba med för att lösa problemen. Hinder dyker upp och fler bomber måste sättas ut, riktas rätt, samt ställas in så att det exploderar vid rätt tidpunkt.
Spelet består av mer än 70 banor som är uppdelade i sex olika världar – alla med sina egenheter och objekt att ta hänsyn till. I vattenvärlden flyter saker som i andra världar faller och uppe bland bergen får spelaren för fösta gången tillgång till ballonger och rep. Många av banorna är relativt lätta att bara ta sig genom men om man vill tjäna ihop till guldmedalj så krävs det att man dessutom plockar upp ett antal blommor samt har en perfekt tajming genom hela banan.
iBlast Moki
Vill man ha något utöver grundbanorna att klura på så finns det 15 bonusbanor gjorda med spartansk grafik men med lite mer avancerade problem. Och längtar man efter ännu mer att sätta tänderna i finns också en fullt utrustad och användarvänlig editor som låter dig bygga banor efter eget huvud. Dessa skapelser kan man sedan dela med sig av till andra och, nästan bäst av allt, ta del av alla andras kreationer. Fysikmotorn som används i både grundspelet och editorn ger en trovärdig känsla och när man trycker på startknappen för att testa hur placeringen av bomber fungerar så går det kanske inte alltid som man tänkt sig, men det är i alla fall inte fysikmotorns fel.
iBlast Moki
Kontrollerna i iBlast Moki är väldigt intuitiva och nästintill perfekta. Med det vanliga nypet zoomar man ut för att se hela banan, vid placering av till exempel rep dyker förstoringsglaset upp och visar små detaljer och när man placerar ut bomber visas en pil som anger längd och riktning på kraften som bomben kommer utsätta Monkin för. Bomberna går också att tidsinställa med hjälp av en enkel vridning på hjulet som finns runt varje bomb. Allt flyter på utan problem tills det blir trångt på banan, då dyker ett irritationsmoment upp för när man placerar ut saker nära varandra blir det också väldig svårt att välja rätt sak och det slutar ofta med att man flyttar fel objekt.
En natt när jag hade svårt att sova spelade jag bort tre timmar i sällskap med iBlast Moki – nästan utan att blinka och definitivt helt utan att kasta ett öga på klockan. Jakten på medaljer, baneditor och att man kan spela andras skapelser ger spelet en rejält förlängd livslängd och ett stort återspelningsvärde som garanterat kommer skapa spelberoende hos många pusselfantaster.
Betyg: 5 av 5

Malin testade version 1.2 • Köp från AppStore

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...