I begagnatdjungeln är alla förlorare, utom återförsäljarna

Share This Post


Jag har aldrig varit vidare nostalgisk. Faktum är att det endast är mina datorspel som jag envist vägrar släppa ifrån mig. När det gäller konsolerna har jag alltid gett bort eller sålt det gamla när något nytt införskaffats. Denna gång gällde det att göra sig av med min Xbox 360. Riktigt nöjd med konsolen blev jag aldrig, achievementhetsen fick mig att sluta ha roligt med spelen, Microsofts förmåga till stereotypt amerikanskt skryt och skumma exklusivitetsavtal gav mig fadd smak i munnen och Xbox Live, hur bra det faktiskt än är, blev aldrig min grej – ensamspelare som jag är.
Att göra sig av med en konsol och tillhörande spel kan vara en mardröm om man satsar på att sälja via blocket eller tradera, och jag ville ha smidigast möjliga avslut för så lite ansträngning som möjligt. Konsolen med tillbehör gick till en vän för en symbolisk summa, men spelen hade jag tänkt tjäna en slant på för att finansiera ett par framtida nyinköp. Av ren slump ligger Gamestop mig närmast och det var dit jag begav mig med en Ica-påse innehållande 24 Xbox 360-spel till salu. Någonting jag kom att ångra.
Ok, jag vet att marginalerna på begagnade spel är otroligt gynnande, men att lurendrejeriet var så pass stort kunde jag inte ana. För mina 24 insålda spel lyckades jag få ut 1 320 kronor av Gamestop, en summa som är värd ungefär 2,5 nya spel, om jag räknar snällt. För några av mina mindre eftertraktade spel fick jag ut endast fem kronor, annars verkar snittpriset ligga på 35 kronor per spel, och det här för titlar som Gears of War och Grand Theft Auto 4. Som ett sidospår kan jag nämna att Gamestop har en lista på spel som de inte tar emot alls, alltså spel som de inte ens skulle ge 5 spänn för.
I efterhand kunde jag nog ha fått fyra till fem gånger mer intjänade kronor om jag hade valt att sälja mina spel privat via en säljsajt. För dig som inte har något emot att svara på telefonsamtal där folk försöker pruta med en tjuga här och en tjuga där kan jag definitivt rekommendera att du skippar allt vad Gamestop heter, det är inte bara spelbranschen som känner sig bestulen på begagnatmarknaden, som säljare delar jag definitivt uppfattningen.
För transparensens skull kommer här en fullständig lista på sålda spel och vad Gamestop erbjöd i pris, en informerad konsument är trots allt en bra konsument.
5 kronor:

 • Project Sylpheed
 • Prey

35 kronor:

 • Fight Night Round 3
 • Table Tennis
 • Just Cause
 • Grand Theft Auto 4
 • Call of Duty 2: Game of the Year edition
 • Elder Scrolls IV: Oblivion – Collectors Edition
 • Guitar Hero 2
 • The Darkness
 • Crackdown
 • Ninty Nine Nights
 • Tomb Raider: Legends
 • Gears of War
 • Enhanced Arms

65 kronor:

 • Mass Effect
 • Dead Rising
 • Lost Odyssey
 • Amped 3
 • Halo 3
 • Burnout Revenge

85 kronor:

 • Bioshock: Collectors Edition

160 kronor:

 • Mass Effect 2

220 kronor:

 • Forza Motorsport 3

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...