I begagnatdjungeln är alla förlorare, utom återförsäljarna


Jag har aldrig varit vidare nostalgisk. Faktum är att det endast är mina datorspel som jag envist vägrar släppa ifrån mig. När det gäller konsolerna har jag alltid gett bort eller sålt det gamla när något nytt införskaffats. Denna gång gällde det att göra sig av med min Xbox 360. Riktigt nöjd med konsolen blev jag aldrig, achievementhetsen fick mig att sluta ha roligt med spelen, Microsofts förmåga till stereotypt amerikanskt skryt och skumma exklusivitetsavtal gav mig fadd smak i munnen och Xbox Live, hur bra det faktiskt än är, blev aldrig min grej – ensamspelare som jag är.
Att göra sig av med en konsol och tillhörande spel kan vara en mardröm om man satsar på att sälja via blocket eller tradera, och jag ville ha smidigast möjliga avslut för så lite ansträngning som möjligt. Konsolen med tillbehör gick till en vän för en symbolisk summa, men spelen hade jag tänkt tjäna en slant på för att finansiera ett par framtida nyinköp. Av ren slump ligger Gamestop mig närmast och det var dit jag begav mig med en Ica-påse innehållande 24 Xbox 360-spel till salu. Någonting jag kom att ångra.
Ok, jag vet att marginalerna på begagnade spel är otroligt gynnande, men att lurendrejeriet var så pass stort kunde jag inte ana. För mina 24 insålda spel lyckades jag få ut 1 320 kronor av Gamestop, en summa som är värd ungefär 2,5 nya spel, om jag räknar snällt. För några av mina mindre eftertraktade spel fick jag ut endast fem kronor, annars verkar snittpriset ligga på 35 kronor per spel, och det här för titlar som Gears of War och Grand Theft Auto 4. Som ett sidospår kan jag nämna att Gamestop har en lista på spel som de inte tar emot alls, alltså spel som de inte ens skulle ge 5 spänn för.
I efterhand kunde jag nog ha fått fyra till fem gånger mer intjänade kronor om jag hade valt att sälja mina spel privat via en säljsajt. För dig som inte har något emot att svara på telefonsamtal där folk försöker pruta med en tjuga här och en tjuga där kan jag definitivt rekommendera att du skippar allt vad Gamestop heter, det är inte bara spelbranschen som känner sig bestulen på begagnatmarknaden, som säljare delar jag definitivt uppfattningen.
För transparensens skull kommer här en fullständig lista på sålda spel och vad Gamestop erbjöd i pris, en informerad konsument är trots allt en bra konsument.
5 kronor:

 • Project Sylpheed
 • Prey

35 kronor:

 • Fight Night Round 3
 • Table Tennis
 • Just Cause
 • Grand Theft Auto 4
 • Call of Duty 2: Game of the Year edition
 • Elder Scrolls IV: Oblivion – Collectors Edition
 • Guitar Hero 2
 • The Darkness
 • Crackdown
 • Ninty Nine Nights
 • Tomb Raider: Legends
 • Gears of War
 • Enhanced Arms

65 kronor:

 • Mass Effect
 • Dead Rising
 • Lost Odyssey
 • Amped 3
 • Halo 3
 • Burnout Revenge

85 kronor:

 • Bioshock: Collectors Edition

160 kronor:

 • Mass Effect 2

220 kronor:

 • Forza Motorsport 3

Naseer Alkhouri

Till vardags arbetar Naseer som spelutvecklare och på fritiden försöker han att hinna med att se bra tv-serier och filmer, läsa böcker, spela spel, lyssna på musik och skriva när andan faller på. Naseer har tidigare synts i Kong och Super PLAY.

 1. Jag byter aldrig in några spel på Gamestop eller Game.
  De ger så fruktansvärt dåligt betalt för dem och så säljer de dem till nästan nypris igen. Riktigt dåligt tycker jag.
  Köper nästan aldrig spel på GameStop Game heller. Oftast har elgiganten eller onoff nya spel för hundra kronor mindre än dessa butiker.
  Förresten så är jag nostalgisk av mig så jag säljer nästan aldrig av mina spel över huvud taget. Jag tänker att om 20 år vill jag fortsätta spela Assassins Creed och Super Mario Galaxy.

 2. Men så här har det sett ut ”i alla tider”. Detta är inget nytt. Och problemet ligger ju i att butiken måste ju få det att gå runt. Det kostar som bekant med personal, lokalhyra etc. Det är dessutom mer jobb med ett begagnat spel eftersom det eventuellt ska rengöras, testas etc.
  Så visst, jag säljer också privat när jag säljer, men jag ser ingen anledning att gnälla på butikerna som i alla fall erbjuder en service. Dessutom är det så att man ofta får lite mer för ett spel om man köper ett nytt på samma gång. D v s de belönar sina kunder.

 3. Som jag skrev på Twitter också:
  Butikerna måste överleva men vill man tjäna en hacka på sina begagnade spel ska man definitivt inte lämna in till butiker. Man får ju tänka på vem inbytestjänsten är till för. Till exempel de som inte kan/vill/orkar/vet om att kränga på nätet/privat. Det är värt att lyfta frågan ändå för jag tycker att det känns pissigt att lämna in saker, känna att jag inte får så mycket i handen och sedan se butikens nya säljpris. Det är främst därför jag inte lämnar in till begagnatavdelningen. Annars gillar jag så gott som allt som är second hand-tänk kring.

 4. Det man vill veta är ju hur mycket butiken sen sålde spelen för.

 5. Känns som det mest är spel från 360:s första år där… 🙂
  Ska man byta in spel på Gamestop gäller det att slå till när de har såna där 2 gamla spel så får du ett nytt för en krona. Fast jag gör ju mig aldrig av med spelen heller…

 6. Vet inte riktigt om jag håller med om att alla är förlorare utom återförsäljarna – jag själv brukar främst köpa spel begagnat till ett billigt pris. Visst, det är sällan det nyaste och hippaste som jag är ute efter – men ska man ha det får man också lägga ut pengar. Med andra ord, jag skulle vilja säga ”utom återförsäljarna och kunderna”. Att det är dålig pris på begagnade spel när man säljer in däremot håller jag med om. De få gånger jag gjort det har jag upplevt samma sak.

 7. Jag tycker att det är ett dåligt pris även när man köper begagnade spel. Ja, 100-200 kronor billigare på nyare titlar, men om man gör sökningar på säljsajter så får man bättre priser.

 8. Johan Eklund

  Då jag etraknäckte några månader på Eb Games (innan de blev Gamestop) fick jag rätt tidigt klart för mig varför vissa spel var så sjukt lite värda, trots att man tycker det handlar om stortitlar man tycker borde vara hett eftertraktade, medan halvdassiga spel kan generera mer stålar. Matematiken är enkel.
  Ju populärare ett spel är desto fler exemplar cirkulerar bland konsumenterna. Spel som över världen säljer i miljontals exemplar blir snabbt extremt överrepresenterade. När det finns (för att dra ett verkligt exempel) över femtio begagnade exemplar av GTA: San Andreas i det lokala butikslagret, hur många finns det då inte totalt i butikskedjan i landet? Inte konstigt då att man inte får mer än fem kronor för spelet.
  Så, ju populärare ett spel är och ju äldre det är, desto mindre kommer du att få i utbyte. En butik tjänar inget på att betala hundralappar för spel de redan har i överflöd eller vars bäst före datum var över tre år sedan.
  Det sagt, nog profiterar de enormt på begagnathandeln och visst kan man tycka att man borde få lite mer tillbaka i handen med tanke på de priser de sätter sen. Min butikschef när jag jobbade där hymlade inte direkt om det faktumet att man tjänade mer på begagnat än på att sälja nya spel.

 9. @Naseer: Fast nu köper man inte nya titlar begagnade. I så fall köper man dem direkt istället.
  Förra året plockade jag upp Mass Effect på 150 kronor och i år Bioshock för 200 kronor. Båda begagnade, extremt bra spel. Fler exempel finns, men priserna för speln gör dem helt klar prisvärda att köpa begagnade.