Nutopia

Hur jag misslyckades recensera Red Dead Redemption


Jag vet inte om detta har hänt förr under mina dryga tio år som spelskribent, men i fallet Red Dead Redemption gick jag bet, fullständigt. En tänkt recension mynnade istället ut i den här texten om hur jag misslyckades med just det. Tänka sig.
Jag var sugen på spelet, absolut. Men jag visste inte särskilt mycket om det. Det var lite av en media blackout kring titeln för min del, men att det var hårdkokt västernaction var ju självklart, och vem gillar inte det?
Men det ville sig inte, inte alls. Jag drar igång kampanjen och… väntar. Maken till äckligt långa laddningstider har jag nog aldrig upplevt. Det är bara sorgligt segt. PlayStation 3 spelar jag på, ska kanske nämnas om det har någon betydelse. Men väl inne i spelet blir det inte mycket bättre. Att spelet är bitvis snyggt och har en intressant story förnekar jag inte, så i grunden är det absolut ett genuint spel. Men det skiter sig rejält i princip omgående i alla fall.
Kontrollen är hemsk. Ruggigt dålig. Jag vet inte riktigt hur en utvecklare tänker när spel av idag kräver att man håller inne X-knappen för att över huvud taget ta sig framåt i åtminstone styrfart. Kontrollerna har en höger styrspak av en anledning. Låt mig använda den. Detsamma gäller till häst. Varför ska jag behöva få upp och bibehålla farten med X när jag måste titta mig omkring och sikta med högerspaken? Eller missade jag något där?
Sedan är spelet hårdvaran övermäktig emellanåt. Det hackar för mycket ena stunden för att sedan flyta på hur bra som helst. Kontrasterna är jäkligt otrevliga. Men mitt i särklass största problem med spelet är egentligen min egen oförmåga att hantera sandlådeupplägget. Vart ska jag? Vad ska jag göra? När ska jag göra det? Vad är bra, vad är dåligt? Det blir för mycket, för ofokuserat, för långsamt och alldeles för ointressant.
Jag försökte, det ska gudarna veta. Jag startade spelet upprepade gånger, satt i några timmar och verkligen försökte. Men nej, jag stod inte ut. Det gick inte. Jag ville inte vänta flera minuter på att komma in i spelet för att sedan inte ha en aning om vad jag skulle göra med en kontroll som i bästa fall var knappt godkänd.
Red Dead Redemption är säkert ett fantastiskt spel för gamers som uppskattar upplägget och kan hantera det, men för mig personligen sket det sig, hårt. Jag gav upp. Insåg att efter mina turer med spelet så kunde jag inte ge det ett rättvist betyg och stå för det. Jag hänvisar istället till alla andra recensioner av spelet som finns tillgängliga. Läs dem, vilka du vill, eller spela själv och skapa dig en egen uppfattning.
Red Dead Redemption är för mig ett av årets tråkigaste spel. Nu ska jag fortsätta med Gears of War 2 istället, som vanligt.

Kommentarer

4 svar till “Hur jag misslyckades recensera Red Dead Redemption”

 1. Farbror Atlas skriver:

  Ett kontroversiellt men också ärligt inlägg om ett spel som alla verkar hylla besinningslöst. Skönt att höra att alla inte delar samma uppfattning ibland. Me like.

 2. Jonny Elofsson skriver:

  Jag håller inte alls med här. Har varken upplevt spelet som det minsta segt eller hackigt eller haft problem med kontrollen. Men då spelar jag på 360 och det kanske innebär någon skillnad då vad gäller detta. Till viss del kan jag hålla med om att man ibland blir ställd i spelandet och inte vet riktigt åt vilket håll man ska gå. Men att dissa spelet så hårt som du gör borde vara förbjudet trots vår demokrati. =)

 3. Johan Eklund skriver:

  Har spelat på PS3. Visst, kontrollen är ju helt klart suboptimal, men den går att lära sig. Men jag kan förstå att folk ger upp på den. Men att trycka X för att galoppera känns bra, för det ger en känsla av att faktiskt rida och inte åka bil. Hästlöpningstävlingarna hade varit ganska meningslösa utan någon form av ansträngning från spelarens sida.
  Bråket med sandlådeupplägget förvånar mig då, för där tycker jag RDR är ganska rättframt och enkelt med både uppdragslistor och karta. Inga konstigheter och precis som i GTA-spelen. Då borde ju Fallout 3 eller Oblivion också vara helt ospelbara i din mening eftersom de lämnar en HELT utan riktlinjer.

 4. Rickard Olsson skriver:

  Jonny: Hur det är på 360 vet jag som sagt inte, men jag är allt annat än ensam om att ha problem med fps:en. Fråga Google! 🙂
  Johan: Ja, jag har enorma problem med Oblivion. Tröttnade i princip direkt på det. Fallout 3 går dock bra, där lyckas jag följa den röda tråden hela tiden och kör helt på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.