Hur jag misslyckades recensera Red Dead Redemption

Share This Post


Jag vet inte om detta har hänt förr under mina dryga tio år som spelskribent, men i fallet Red Dead Redemption gick jag bet, fullständigt. En tänkt recension mynnade istället ut i den här texten om hur jag misslyckades med just det. Tänka sig.
Jag var sugen på spelet, absolut. Men jag visste inte särskilt mycket om det. Det var lite av en media blackout kring titeln för min del, men att det var hårdkokt västernaction var ju självklart, och vem gillar inte det?
Men det ville sig inte, inte alls. Jag drar igång kampanjen och… väntar. Maken till äckligt långa laddningstider har jag nog aldrig upplevt. Det är bara sorgligt segt. PlayStation 3 spelar jag på, ska kanske nämnas om det har någon betydelse. Men väl inne i spelet blir det inte mycket bättre. Att spelet är bitvis snyggt och har en intressant story förnekar jag inte, så i grunden är det absolut ett genuint spel. Men det skiter sig rejält i princip omgående i alla fall.
Kontrollen är hemsk. Ruggigt dålig. Jag vet inte riktigt hur en utvecklare tänker när spel av idag kräver att man håller inne X-knappen för att över huvud taget ta sig framåt i åtminstone styrfart. Kontrollerna har en höger styrspak av en anledning. Låt mig använda den. Detsamma gäller till häst. Varför ska jag behöva få upp och bibehålla farten med X när jag måste titta mig omkring och sikta med högerspaken? Eller missade jag något där?
Sedan är spelet hårdvaran övermäktig emellanåt. Det hackar för mycket ena stunden för att sedan flyta på hur bra som helst. Kontrasterna är jäkligt otrevliga. Men mitt i särklass största problem med spelet är egentligen min egen oförmåga att hantera sandlådeupplägget. Vart ska jag? Vad ska jag göra? När ska jag göra det? Vad är bra, vad är dåligt? Det blir för mycket, för ofokuserat, för långsamt och alldeles för ointressant.
Jag försökte, det ska gudarna veta. Jag startade spelet upprepade gånger, satt i några timmar och verkligen försökte. Men nej, jag stod inte ut. Det gick inte. Jag ville inte vänta flera minuter på att komma in i spelet för att sedan inte ha en aning om vad jag skulle göra med en kontroll som i bästa fall var knappt godkänd.
Red Dead Redemption är säkert ett fantastiskt spel för gamers som uppskattar upplägget och kan hantera det, men för mig personligen sket det sig, hårt. Jag gav upp. Insåg att efter mina turer med spelet så kunde jag inte ge det ett rättvist betyg och stå för det. Jag hänvisar istället till alla andra recensioner av spelet som finns tillgängliga. Läs dem, vilka du vill, eller spela själv och skapa dig en egen uppfattning.
Red Dead Redemption är för mig ett av årets tråkigaste spel. Nu ska jag fortsätta med Gears of War 2 istället, som vanligt.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...