Nutopia

Hitta Upplevelse – vinnare vecka 49

Den här veckan gör vi oss redo för att resa och uppleva när vi frågar ut Carl Stridsberg om hans blogg, Hitta Upplevelse.
– Jag heter Carl Stridsberg, fyllde 60 år sommaren som var och är i grunden skogsarbetare. Har jobbat för olika skogsbolag sedan mitten på 70-talet och därefter via mitt eget företag efter att i nio år jobbat som fritidspedagog. Blev intresserad av data och IT i slutet på 90-talet och utbildade mig några år via distans inom ämnet.
Driver sedan 2001 en länkkatalog och startade 2007 en sajt som heter Hittaupplevelse.se som var tänkt att liksom Liveit.se sälja in presentkort till olika upplevelser. Insåg emellertid snart att jag inte hade den tid som krävdes för detta projekt och ersatte den då istället med att bara tipsa och inspirera om upplevelser! Behöll namnet och startade också upp bloggen.
Man kan säga att bloggen är ett komplement till Hittaupplevelse.se. På bloggen skriver jag olika korta artiklar om nyheter inom turism, tipsar om sådant som inte passar in på sajten och har också lite gästbloggare som jag följer på deras äventyr och upplevelser.
Jag är också medlem i Unicef och är ”Bloggare för varenda unge” – Ett sätt att hjälpa barn världen över är att bli Bloggare för varenda unge. Då blir du en viktig länk i en stark kedja av människor som kämpar för alla barns rätt till överlevnad och utveckling

Resor och upplevelser är ett väldigt intressant och omtyckt ämne som är lätt att blogga om, men hur mycket nytt och unikt stöter man egentligen på nu för tiden?

Jag försöker så mycket jag kan hitta lite udda och unika upplevelser att tipsa om. Ett exempel är ju Treehotel i Harads som erbjuder en unik boendeupplevelse i en vackra natur. ICEHOTEL och Rensafaris är väl också exempel på lite udda upplevelser annars är det väl vanliga förekommande upplevelser och resor som dyker upp som små tips. Ofta med länk till Hittaupplevelse.se där de ligger som presentation.

Ditt mål med bloggen är att hjälpa andra hitta resmål via din egen och andras medverkan, men hur ofta händer det att du själv finner intressanta platser som du vill resa till som även publiceras på bloggen?

Oj, det händer ofta! 🙂 Det finns så otroligt många vackra platser och intressanta och spännande upplevelser man skulle vilja vara med om. Men tiden räcker inte till att besöka allt. Då fick man nog ha fler liv! En sak som är bra med min blogg och sajt är att jag och min fru Anna enkelt kan välja och vraka bland alla upplevelser när vi blir pensionärer och ska ut och resa lite! 🙂

Vad är mest populärt just nu i såväl resväg som upplevelser?

Om man ska gå efter antal besökare så är det ju fortfarande de stora elefanterna som Liseberg, Folkets park i Malmö, Kulturhuset i Stockholm, Sälens skidanläggning, Fyrlshov i Uppsala, Globen Arena med flera som ligger i topp. Västra Götaland står för nästan hälften av gästnätterna i gästhamnar, det är också Västra Götaland som är populärast bland svenska fritidsresenärer. Bland gäster från utlandet verkar det som om Kronoberg och Värmland har högst andel utländsk turism och det är Norrmän och tyskar som gillar vårt land allra mest! Vad det gäller resor utomlands har jag noll koll på det faktiskt!

Om man nu inte sitter på en alltför fet skattkista och vill spara pengar genom att resa inom Sveriges gränser, vad är tre bra exempel på resmål då?

Ja, det är ju en svår fråga att svara på. Beror ju på intresse, var man reser ifrån, om man har barn och så vidare. Men om man reser med familjen och har barn så hade jag nog själv valt; Astrid Lindgrens Värld, Kolmårdens Djurpark och så Kneippbyn på Gotland med deras Äventyrsträkojor som hela familjen kan bo i.
Reser man som ett par utan ungar, hundar eller andra band hade jag valt; Kolarbyn, Skinnskatteberg, Västmanland, där man kan bo i en romantisk timmerkoja vid namn ”Skogslyckan” – Som gjort för en skogshuggare! Vidare så hade jag valt ”Tur o Ton” i Hälsingland där man får åka häst och vagn, njuta av underbar natur och lyssna på härlig folkmusik! Till sist hade jag valt att paddla med guide i Stockholms Skärgård.

Hur har responsen på din blogg varit? Märker du av att folk uppskattar det du gör och att innehållet faktiskt kommer till nytta?

Det är ju inte så många som kommenterar inläggen men jag kan ju se att antalet visningar av inläggen ökar. Sedan finns ju Hittaupplevelse.se med blogg både på Facebook och G+ och där ökar också antal visningar till upplevelserna. Ibland får jag mail från vänliga personer som tackar mig för alla häftiga och intressanta upplevelser de hittar på min blogg och sajt!
Flera av mina ”partners” – alltså de som faktiskt arrangerar upplevelserna hör också av sig då och då och är så glada att de får finnas med. Det är ju helt kostnadsfritt för dem. Jag tar inte ut någon provision eller så för att de ska få medverka på sajt eller blogg!

Om du bara fick göra en enda resa till för resten av ditt liv, vart hade den gått då?

Om man går igenom min sajt och blogg hittar man mycket om vårt vackra grannland Norge.Och det är ju helt enkelt för att jag själv älskar detta land så mycket. Har varit i Bergen i södra Norge till Narvik i norra. De Norska fjordarna och naturen är nästan utomjordiskt vacker! Det är inte så konstigt att de har blivit valda till ”Världens vackraste resmål”.

Letar du också efter nya platser att besöka och uppleva? In på Hitta Upplevelse för lite inspiration.

Rickard Olsson

Omåttlig dyrkare av esport. Spelar mycket PC och klämmer även in blandat på PS4 när tid finns. Anser att The Last Guardian är universums bästa spel någonsin, för... Trico <3

Kommentarer

5 svar till “Hitta Upplevelse – vinnare vecka 49”

 1. […] inte starta bättre! Hittaupplevelse.se – Bloggen har blivit utsedd till Veckans Blogg! Här kan du läsa intervjun med mig och kika på vilka de andra vinnarna […]

 2. Mimmi skriver:

  Grattis!
  Kul med en veckans vinnare som så ihärdigt jobbar på att sprida information om upplevelser i Världen! En så omfattande samling aktörer tror jag ingen annan lyckats samla i Sverige?
  Han är dessutom duktig på att i sociala medier ”puffa” för de enskilda aktörerna.
  Grattis igen Carl Stridsberg!

 3. elwira kotowska skriver:

  ”På samma sätt som man kan skilja på folk som läser böcker och folk som bara bläddrar, kan man skilja på resenärer som verkligen studerar och de som bara bläddrar lite”.
  Citerar Ferdinando Galian för att hylla Carl Stridsberg som hjälper oss alla att resa mera medvetet inom Sverige!
  Och att han själv är nätverkandets okrönta prins gör saken bara bättre! Personlig, human och social, hejar på Carl och bloggen!

 4. Carl Stridsberg skriver:

  Tack Elwira!
  Dina ord värmer också ända in i märgen! 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.