Nutopia

Gesundheit – grisar, snor och monster


Det är ganska ofta numera som man spelar små geniala pusselspel till iPhone och iPad, för sådana finns det gott om. Men inte fullt lika ofta trillar man över något som verkligen sticker ut ur mängden. Konamis Gesundheit är ett sådant.
Som en lite grön gris med snuva ska man lura monster i fällor och försöka samla alla stjärnorna på banan. Till vår hjälp har vi hinder som gör att monstren inte kan se eller nå oss, och vi kan avleda deras uppmärksamhet eller locka dem till nya platser med… snor.
Allting utspelas i mysigt handmålade och ytterst barnvänliga världar. Det betyder dock inte att äldre ska se sig om efter annat, tvärtom. Gesundheit kan avnjutas av såväl liten som gammal, med fördel om man åtminstone har någorlunda finmotorik och kan tänka logiskt. För ibland blir det lite väl pilligt och stressigt.
Överlag har jag oerhört kul med Gesundheit, särskilt i HD på iPad. Spelet gör sig alldeles utmärkt på den stora skärmen och det är lätt att fastna. Tänk, för tillfället föredrar jag en liten snorande grön gris framför Gears of War 3. Vem kunde tro det för några dagar sedan?

Sugen? Jag gör det enkelt för dig. Gesundheit kan roa vem som helst. Och det för låga sju kronor just nu. Se dock till att köpa rätt version då iPad har en egen.