Gears of War 3 – bröder till slutet

Share This Post


Årest största spel, världens mest efterlängtade uppföljare, den mest nagelbitande avslutande delen i en trilogi någonsin, och mycket mer har anlänt. Gears of War 3 har nu funnits på marknaden i en ungefärlig vecka, och spelare världen över både njuter och tjuter.
Precis som det ska vara.
Med Gears of War 3 avslutas historien om Delta Squad och framför allt ledkaraktären Marcus Fenix. Det eviga kriget mot Locusthorden når sin kulmen och det nya hotet, Lambent, ger sig in i leken på allvar. Det är nu eller aldrig, hur ska det gå för Sera och planetens framtid?
Spelet tar vid efter den fjärde boken, Coallition’s End, som avslutas med att COG upphör och resterande överlevande delar upp sig i mindre enklaver för smidigare kunna undvika de ständiga hoten. Delta Squad befinner sig ombord på det sista stora slagskeppet från COG-flottan, Sovereign, och agerar ett slags insatsstyrka för de mindre bosättningarna runt om på fastlandet.
Men allt ställs på sin ända när före detta COG-bossen Richard Prescott plötsligt och oannonserat återvänder efter att tidigare ha försvunnit spårlöst från ön Vectes som var COG:s sista utpost. I samma veva anfaller Lambent och helvetet brakar löst.
Härifrån är det upp till Delta Squad, med några “nykomlingar”, att reda ut alla hemligheter och rädda världen från en säker undergång.

Berättarmässigt känns spelet, ganska förväntat, något tunt efter att man gått från alla böcker som knyter ihop historien. Och när spelet väl är färdigt, när man sitter där med handkontrollen i handen och ser eftertexterna rulla förbi på TV:n så finns det fortfarande en rad obesvarade frågor. Irriterande, och inte blir det bättre när Cliff Bleszinski själv kallar det för hat när spelarna kritiserar just detta.
Men i det stora hela knyts säcken samman. Det är inga avgörande pusselbitar som saknas, även om man så klart vill veta vad/hur/varför.
Gears of War 3 är rent tekniskt ett underbart spel. Visuellt bländande och en tilltajtad kontroll bäddar för en gedigen upplevelse. Man har också lagt mycket krut på att intensifiera striderna, något man många gånger lyckas bra med. Influenserna från såväl BioShock som Left 4 Dead är dock lite väl uppenbara emellanåt.
Vad som däremot drar ned intrycket lite är uppdelningen av spelbara karaktärer. Bland annat Baird och Cole har fått kliva åt sidan en hel del för lagom ointressanta periferikaraktärer som Anya, Sam och Jace. De två förstnämnda har sina klara roller framför allt i böckerna, men i spelet gör de inga större avtryck över huvud taget. Det är synd, för Gears of War är som allra bäst när Fenix, Santiago, Baird och Cole rullar Locusthuvuden ihop.
Spelet lider även lite av något traditionell och fantasilös uppdragsdesign. Aktivera si och så många av en sak, överlev inkommande fiendevågor medan man väntar på hissen och så vidare. Det blir smått ointressant i längden, men det höga tempot jämnar tack och lov ut upplevelsen och man fortsätter glatt ändå.
Kanske låter jag lite för kritisk, men det är ändå saker som sticker ut, saker jag har svårt att förbise. Däremot, all negativ galla till trots, så tycker jag att Gears of War 3 är det bästa spelet i serien, och en värdig avslutning på trilogin.
Och Clayton Carmine? Den siste Carminebrodern vars öde spelarnas egna röster avgjorde, fick han leva eller dö? Jo, han…
Glöm det. Spela själv och se!

Till sist har vi så flerspelarläget, det läge som gör att Gears of War 3 kommer att leva länge, länge efter det att den siste spelaren klarat kampanjen. Man gör lite småändringar från betan med banor som byter layout, bland annat. Men inget större.
Jag känner att rankade matcher förlorat väldigt mycket mark, allt sedan social matchmaking introducerades i tvåan tills nu, då quick match stjäl rampljuset i trean. Hoppa in och ut ur spel som du vill utan bestraffning. Tempot är högt och spelarna många, åtminstone än så länge.
Banorna känns förhållandevis få i nuläget och upprepningsfaktorn är ständigt närvarande. Men räkna med att flertalet nya banor redan ligger i pipen, redo att släppas som DLC vi ska betala extra för. Det är synd, men väntat.
Ni kan läsa mer om flerspelarläget i del 1 och del 2 av betatestandet av spelet.
Så vad är kontentan av allt detta svammel nu då? Köp Gears of War 3. Spela Gears of War 3. Upplev Gears of War 3! Det är helt enkelt bäst, men kunde har gjorts lite, lite bättre.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...