Nutopia

Framtiden känns oviss för Nintendo 3DS i Japan – var är hetsen?

Det var en dryg månad sedan som Nintendo 3DS släpptes i Japan, så det är givetvis för tidigt att egentligen säga något alls om dess framtid, men spekulera får man. Från lanseringsveckan, då maskinen såldes i +400 000 exemplar, har den nu i mitten av mars tappat till att ”endast” sälja drygt 60 000 enheter i veckan.
Det är fortfarande klart bäst av dagens konsoler, bärbara som stationära, men det är samtidigt ett oroväckande lågt nummer för en så pass ny maskin som dessutom finns tillgänglig i princip överallt. Vi vet dock att jordbävningskatastrofen spelar in då många av landets invånare helt klart lagt fokus på annat, frågan är dock hur länge det håller i sig?
Inte heller de kommande veckorna lär bli särskilt avgörande eftersom mjukvaran ännu inte heller tagit fart, så Nintendo har fortfarande lite tid på sig. Men det får absolut inte dröja för länge, populära och efterlängtade spel måste ut så snabbt som möjligt, och just nu ser det inte särskilt just ut på den fronten då endast det nya Professor Layton-spelet verkar sälja någorlunda okej.
På plats här i Japan har jag svårt att både se och känna av hypen/hetsen kring maskinen. Visst, folk står allt som oftast vid de olika 3DS-stationerna som vissa spelaffärer skyltar med, men samtidigt ser man alltid drösvis med maskiner i lager, och det är knappast något folk just kring hyllorna för 3DS-spel.

Det känns helt enkelt fortfarande som pre-3DS, med PSP som totaldominerar sett till användandet. Det finns en PSP-spelare på var och varannan tågstation, och så några Nintendo DS här och var. Igår, den 27 mars, var det faktiskt första gången jag såg någon använda en 3DS på tåget, och då var det bara för en knapp minut.
Det blir ett par spännande onsdagar framöver under våren/sommaren 2011 då Media Create släpper de veckoliga försäljningssiffrorna. Spelbloggen fortsätter att bevaka, givetvis!

Kommentarer

Ett svar till “Framtiden känns oviss för Nintendo 3DS i Japan – var är hetsen?”

  1. Stakker skriver:

    Kan ju bero på att det helt enkelt inte finns några bra spel vid launch.
    Jag förbokade min 3DS och gillar den verkligen men när nyhetens behag har lagt sig så kommer den att ligga hemma och vänta på Ocarina Of Time 3DS, Kid Icarus och Star Fox.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.