Nutopia

Final Fantasy XIV släpps tre gånger


Square Enix lovade oss Final Fantasy XIV i år, och det får vi, både och. Spelet släpps initialt hela tre gånger, två till PC och en till PlayStation 3. Men med det lär ”Sqenix” göra en större mängd spelare besvikna, för ett av formaten missar förfesten med ganska många timmar.
Äventyret börjar lite strategiskt den 22 september i år då den limiterade samlarutgåvan släpps till PC. Den versionen innehåller en bakom kulisserna-DVD, ett särskilt säkerhetsbevis, mugghållare, karta, resejournal med konceptillustrationer, en ”Onion helm” att använda i spelet, 30 dagars speltid samt ett pass som låter en vän spela gratis en kortare tid.
Här noterar vi också att den vanliga utgåvan kommer först den 30 september, alltså en dryg vecka efter samlarutgåvan. Smart drag, för fler än vanligt lär välja den förra då de inte vill vänta, även om det kostar extra. Men med ”vanliga utgåvan” menar jag bara till PC, för PlayStation 3-versionen hittar inte ut förrän mars 2011. Aj!
En beta till PC börjar nu i juli och när spelet drar igång på riktigt kostar det €12,99 (~130 kr) per månad. I Final Fantasy XI kunde man köpa till ytterligare karaktärer för $1 (€ ej angivet), men i Final Fantasy XIV fortsätter snåleriet och tas även till nya höjder då varje extra karaktär på samma konto kostar hela €3 (~30 kr) per månad. Ett mindre vansinne.
Systemkraven, om man inte orkar vänta till mars nästa år för att spela på PlayStation 3, uppges vara minst Windows XP, Core 2 Duo 2 GHz, 15 GB ledigt på hårddisken, GeForce 9600 512 MB eller ATI Radeon HD 2900 512 MB samt DirectX 9. Glöm inte att du kan testa din egen rigg redan nu för att se om den duger.