Don't Look Back – i enkelhetens namn

Share This Post


Retrospel är faktiskt ganska ofta intressanta, men det är inte alltid det handlar om lika delar nostalgi och lika delar spelglädje. Pixlig grafik och blip-blop-musik väcker allt som oftast en latent gen i oss äldre spelare, men när det väl kommer till krita är det sällan särskilt underhållande. Med Don’t Look Back, skapat av Terry Cavanagh, är det dock annorlunda, på flera sätt.
Det är en simpel resa man gör, ned i underjorden för att hämta den kvinnliga versionen av den kantiga och nära på icke-existerande gubben som är vår huvudkaraktär. Historian känns närmast igen från grekiska mytologins Orfeus och hans jakt efter sin käresta, Eurydike, i dödsriket. Han övertalade Hades att få ta med henne hem igen, och fick sin vilja igenom under förutsättningen att han inte vände sig om en enda gång för att se på henne medan de tog sig upp till de levande igen.
Konceptet är lika klart som simpelt. Man kan gå och hoppa, och med en pistol skjuta ett par tama skott rakt fram. Fienderna är korkade och vandrar med glädje rakt in i elden medan plattformshoppen aldrig är överdrivet svårtajmad, alls. Grafiken är som synes enklast möjliga och det hade fått underkänt till och med på en C64, Men fyller ändå en fungerande funktion. Medvetet kanske, men knappast snyggt för det. Däremot behövs det egentligen inte mer i Don’t Look Back. Det enda som håller klass rent tekniskt sett är musiken, som trots minimalism och stundtals tystnad är helt underbar.

Hur illa det än låter så gör allt detta, och den atmosfär som vilar över bygget, att Don’t Look Back är en ren fröjd att spela. Jag kan inte sätta fingret på exakt vad det är. Kanske blev jag hajpad av andras prat om spelet, kanske föll det mig helt enkelt bara i smaken. Men det jag vet med säkerhet är att det är alldeles för kort. Det handlar inte ens om timmen innan det är klart, och så sitter man där, undrandes över vad som egentligen hände. För slutet är ett kapitel i sig, om än ett blixtsnabbt sådant.
Betyg: 3/5
Don’t Look Back finns att ladda ned här alternativt spelas direkt i webbläsaren här.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...