Nutopia

Därför borde inte Apple göra en Apple HDTV

Ett av de mest seglivade ryktena säger att Apple jobbar på en TV. Ryktet fick extra gröt när det framkom att Steve Jobs tyckte sig ha löst TV-problemet, vilket kan läsas i Walter Isaacsons biografi. Nu kommer Apple TV:n basunerar interwebben ut, och det börjar drömmas om en läcker superprodukt som lagar TV-upplevelsen.
Fast det blir inte så. Inte om Apple vill tjäna pengar på hårdvaran, vilket de brukar vilja. Det finns nämligen inga pengar i att sälja HDTV-apparater, Sony sägs vilja bli av med sin TV-verksamhet och det är hårt och prispressat för alla.
Känns inte som en marknad för Apple, eller hur? Inte när du kan köpa en 46″ HDTV för under 4 000 kr. Och kom inte med datorjämförelsen, den mängden komponenter finns helt enkelt inte här. Inte heller ”Apple kan gå på Bang & Olufsens segment” håller – det här är inte ett företag som nöjer sig med att sälja extremt få enheter, speciellt inte idag när Macen har blivit stor, och iOS-enheterna säljer som smör.
Så vad menade Steve Jobs då, när han sade att han hade löst TV-problemet?
Jag har ingen aning, men det är sannerligen ingen sedvanlig HDTV med inbyggd Apple TV, den saken är klar. För det är ingen lösning, det är en framtvingad produkt med ena benet kvar i det förgångna. Inte riktigt vad jag väntar mig från företaget som gjorde iPhonen.

Kommentarer

7 svar till “Därför borde inte Apple göra en Apple HDTV”

 1. Esse skriver:

  En Apple TV enligt dagens produkt med en App Store och sedan är vi hemma.

  • Ja, löser de bara laggen i kopplingen med iOS-enheter så… Men det har ju andra gjort, Nintendo med blåtand i Wii U om jag inte missminner mig, så då kan Apple med.

   • Glennnahlbom skriver:

    Tror inte att det blir så super som folk tror. Ock blir det bra så blir det inte i Sverige på länge. Men jag hoppas att man någon gång kunde få en teve där man betalar för exakt dom kanalerna man vill o inget annat. Och att man kan se alla program när man vill, på dom kanalerna. Det är vad jag önskar av Apple.

 2. JesperBylund skriver:

  Det är dock precis samma ekonomiska problem som Smartphones hade innan iPhonen lanserades.
  Jobs pratade om det här på All Things D8; han sa att problemet var Go-To-Market, värdet för bara en skärm/box räcker inte längre för att skapa en stark produkt. Man behöver addera ytterligare värde först. Har Apple löst det? I doubt it.

  • Mnja, när iPhone lanserades var smartphones dumma men de var inte prispressade på samma sätt som TV är idag. Du kunde inte fynda en smartphone på Elgiganten för en tiondel av priset, den kostade fullt ut tills den försvann från marknaden. Prisdumpningen har inte funnits helt enkelt.

   • JesperBylund skriver:

    Jag tänkte snarare på marginalerna. Precis som TV inte ger någon större vinst idag fanns det inga bra vinster i smartphones innan Apple heller. Det var därför utvecklingen gick så långtsamt. Feature phones var helt enkelt betydligt populärare OCH hade bättre marginal för tillverkarna.
    Det ändrade Apple på kvickt. Samma sak går säkert att göra med TV.

 3. h4emtfr skriver:

  Jag läste precis den här artikeln som känns hyfsat relaterad: http://bits.blogs.nytimes.com/2011/10/27/whats-really-next-for-apple-in-television/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.