Nutopia

VVVVVV – upp och ned och upp igen


Terry Cavanagh, killen bakom Don’t Look Back som vi recenserade tidigare, har för en tid sedan färdigställt sitt senaste projekt, VVVVVV (uttalas V), och Spelbloggen har såklart även varit där och nosat.
Pang på! Något går fel och besättningen på ett rymdskepp försvinner spårlöst åt olika håll efter en olycka, och det är upp till dig som kapten på skutan att hitta de försvunna besättningsmedlemmarna i den multidimensionella världen.
Man tar sig framåt genom att gå, men istället för egenskapen att hoppa så kan man istället skifta mellan att gå på golvet eller i taket. Detta ger spelet och layouten helt nya möjligheter då man uppläggmässigt tacklar varje rum för sig, vilka världen är uppdelad i, där direkt dödande taggar är din värsta fiende. Det gäller alltså att ta sig från ena sidan av skärmen till den andra för att avancera, men ibland är det lättare sagt än gjort, och man dör oftare än i något annat spel. Trial and error, som det så fint heter. Rikligt med checkpoints gör dock att man sällan behöver spela om särskilt många meter. Och tur är det.
Men det är tyvärr inte alltid själva designen som är det utmanande, utan kontrollen, som sköts med piltangenterna, är väldigt glidig av sig. Responsiv, visst, men karaktären tar nästan alltid något eller några steg för mycket i varje situation, så det är svårt att få hundraprocentig kontroll över händelserna. Ibland till den mån att man faktiskt ger upp, om än bara för stunden.

Det är en simpel men samtidigt väldigt utmanande uppgift, och du kommer garanterat att svära mer än en gång över vissa rum. Ju längre spelet lider märker man att det inte bara är lika delar hjärna och fingerfärdighet som krävs för att spela VVVVVV, utan även en stor portion tålamod.
Allt är härligt retro med enklast möjliga grafik, efter Don’t Look Back då, och tack vare svenske Magnus Pålssons bitpoppiga soundtrack får spelet en rejäl boost när det kommer till spelglädje. Frustrerande i all ära, men då kan man släppa tangenterna för någon minut och bara lyssna.
Nyfikna testar demoversionen.
Betyg: 3 av 5

Rickard Olsson

Omåttlig dyrkare av esport. Spelar mycket PC och klämmer även in blandat på PS4 när tid finns. Anser att The Last Guardian är universums bästa spel någonsin, för... Trico <3

Kommentarer