Arkiv för Maud Adams

Bond-fredag: Octopussy

Thord D. Hedengren

Titel: Octopussy
Releasedatum: 1983
James Bond: Roger Moore
Bond-brud: Maud Adams (Octopussy)
1983 var ett bra år för Bond-älskare. Dels fick de se Sean Connery återvända som James Bond i Eon-producerade Never Say Never Again (som vi skrev om förra veckan), och dels släpptes Octopussy med Roger Moore. Egentligen var det inte tänkt att Moore skulle återvända som James Bond, hans trefilmskontrakt var slut och Moore själv uppges inte ha varit speciellt sugen på att fortsätta, men eftersom Connery gjorde comeback som Bond i Never Say Never Again så ville filmbolaget ha en stark motpol. Moore fick med andra ord uppdraget igen, och skulle komma att axla rollen som 007 ytterligare en gång innan han lade den åt sidan.
Maud Adams är med för andra gången i en Bond-film, trots att producenterna egentligen inte ville det. Tanken var att Octopussy skulle vara spelad av en indiska, men ingen lämplig skådespelerska hittades. Adams var med i The Man With The Golden Gun, vilket var en annan anledning till att producenterna inte ville ha henne som Octopussy. Det finns fler likheter med just The Man With The Golden Gun, för övrigt, exempelvis att det är två svenska skådespelerskor med. Octopussys högra hand Magda spelas nämligen av svenskättade Kristina Wayborn, medan Adams delade filmduk med Britt Ekland i The Man With The Golden Gun.
(mer…)

Bond-fredag: The Man With the Golden Gun

Alexander Danling

Titel: The Man With the Golden
Releasedatum: 1974
James Bond: Roger Moore
Bond-brud: Britt Ekland (Mary Goodnight), Maud Adams (Andrea Anders)
Från förra veckans ganska mediokra Live And Let Die till en film som återfinns på både Alexanders och TDH:s topplista över de bästa Bond-filmerna – The Man With the Golden Gun. Filmen fick dock ett väldigt ljummet mottagande när den släpptes och anses konstigt nog vara minst Bond av alla Bond-filmer, vilket vi inte riktigt kan hålla med om.
Hur som helst, filmen tar sin början med att Bond får en guldkula signerad ”007” postad till sig. Man misstänker direkt lönnmördaren Francisco Scaramanga och Bond ger sig av på nya äventyr, återigen till de asiatiska breddgraderna. Här dras han, som vanligt, in i en rejäl soppa – denna gång beståendes av en kortvuxen man, en ståltandad mördarmaskin, två svenska Bond-brudar samt en antagonist med tre bröstvårtor.
Detta är också den sista filmen som Albert R. Broccoli och Harry Saltzman gjorde tillsammans innan Saltzman, på grund av ekonomiska bekymmer, sålde sin halva av produktionsbolaget efter filmens release.
(mer…)