Arkiv för Kina

Kina blir först med att landa på månens baksida

Marco Hyyryläinen

Enligt China Global Television Network America blev Kina igår det första landet i världen att landa på månens baksida.

Ingen har lyckats med det tidigare främst på grund av att det är svårt att kommunicera med farkoster som vi inte kan se från jorden. Sättet Kina löste det på vara att skicka upp en satellit nära månen som fungerade som ett sorts kommunikationsrelä.

Skolor i Kina inför smarta uniformer

Marco Hyyryläinen

För att hålla bättre koll på om elever är närvarande har skolor i Kina börjat införa smarta uniformer. Dessa smarta uniformer innehåller RFID-chipp som skannas av när man går in eller ut ur skolbyggnaden.

Om man lämnar skolan utan tillstånd skickas en varning till lärare och föräldrar. Det finns även ansiktsigenkänning när man går in i skolbyggnaden för att förhindra att elver byter uniform med varandra.

Spontant låter det som en mardröm att övervakas på detta sätt men enligt rektorn Lin Zongwu har närvaron ökat genom införandet av uniformerna,. Zongwu försäkrar även att dom använder inte uniformerna för att övervaka eleverna efter skoltid. Dock skulle det inte krävas mycket för att göra det om viljan fanns.

Så här ser en falsk Nintendo DS Lite ut

Rickard Olsson


Att spel piratkopieras i mängder, och det främst i Kina, är ingen hemlighet. Även konsoler har fått sin beskärda del falska kopior genom åren, men då handlar det oftast om avvikande variationer sett till både design och innehåll. Jeremy Parish på 1UP fick sig dock en inte alltför skabbig Nintendo DS Lite-kopia när han drog hem den gröna versionen av maskinen. Visst fanns det en hel del att anmärka på, men överlag tycks den fungera alldeles prima. Se fler bilder och läs hans historia här.