Nutopia

Arkiv för
John Cleese

24 augusti

Bond-fredag: Q


Förutom repliken ”Bond, James Bond”, mängder av Dry Martini, och möjligen pistolen Walther PPK, är Q och alla hans otroliga prylar det mest ikoniska med Bond-filmerna. Q (som egentligen heter Geoffrey Boothroyd och är major) spelades av Desmond Llewelyn, en skådespelare från Wales, som därmed är den skådespelare som varit med i flest filmer om agent 007.
Llewelyn debuterade i From Russia With Love och har medverkat i alla officiella Bond-filmer därefter, förutom Live And Let Die, med The World is not Enough som sin sista film. I nämnda film introduceras John Cleese som Q:s påtänkta efterträdare, som ni säkert minns, men Llewelyn hade ingen tanke på att sluta egentligen, säkerligen rörde det sig om ett säkerhetsdrag från studion då 85 år är en anmärkningsvärd ålder trots allt. Llewelyn ska ha sagt att han ville fortsätta spela Q tills han inte var önskvärd längre, eller Gud satte stopp för det. Dessvärre blev det just så, 1999 avled Q efter en bilolycka, 85 år gammal.
I Die Another Day har R, spelad av John Cleese och introducerad i The World is not Enough, fått Q:s tjänst som quartermaster (rustmästare, för de som undrade). TDH tvivlar på att det blir fler filmer med Cleese i den rollen, speciellt inte eftersom karaktären Q inte finns med i varken Casino Royale eller Quantum of Solace. Det ska bli väldigt spännande att se om producenterna ämnar ta tillbaka honom i Skyfall. Vem det blir som får rollen i så fall, nu när Desmond Llewelyn inte är med oss längre, kräver onekligen en hel del fingertoppskänsla. Det är stora skor att fylla.
Läs vidare →