Nutopia

Arkiv för
försäljningssiffror

24 maj

Japan i ett nötskal när tvivelaktigt PSP-spel toppar listan


Japan, ett spelande land som aldrig upphör att förvåna. Och tar vi oss en snabb titt på försäljningslistan över den gångna veckan är det ett påstående som lyser starkare än någonsin. Överst på listan över bäst säljande spel hittar vi nämligen PSP-titeln My Little Sister Can’t Be This Cute Portable Can’t Be Continuing.
Denna så kallade visual novel intog alltså förstaplatsen och brädade spel som Mario Party 9, Persona 2: Eternal Punishment och Fire Emblem: Awakening. Men till japanernas försvar var det en trög vecka, så den omöjligt snygga lillasystern såldes endast i blyga 53 175 exemplar.
En del av mig kan dock inte låta bli att visualisera den totala kollaps som skulle uppstå i framför allt svensk media om något liknande någonsin hittade hit. Det hade faktiskt varit lite kul beskåda.

9 februari

Länge leve Soulcalibur, kungen är död


Nu vet jag förstås inte om Namco Bandais riviga fajtingspel Soulcalibur någonsin varit herren på täppan, men likväl har det släppts en rad imponerande titlar i serien. Senast ut var nysläppta Soulcalibur V, en uppföljare som tagit god tid på sig efter det att vi spelade slut på Soulcalibur IV. Efterlängtat? Kanske för vissa, men knappast i Japan. De senaste försäljningssiffrorna visar på en tioårig smekmånad som möjligen börjar gå mot sitt slut då Soulcalibur V gör ett imponerande dåligt resultat den första veckan på marknaden.
Spelet, som släpptes den 2 februari, såldes i drygt 34 300 och 7 600 exemplar till PlayStation 3 respektive Xbox 360. Detta är att jämföra med fjärde delen som fick 74 600 samt 34 800 PlayStation 3- och Xbox 360-ägare att öppna plånboken. Totalt såldes Soulcalibur IV i drygt 109 000 exemplar första veckan medan femman endast nådde upp till cirka 42 000. Varför blev det så här? Vad tycker du om Soulcalibur V, och vad tycker TDH?
Tyck till!

6 februari

Till siffrorna av förra årets globala försäljning av spelkonsolerna korkar Microsoft upp skumpan. Xbox 360 tog förstaplatsen, för första gången, med 14,9 miljoner sålda maskiner. PlayStation 3 mäktade med 14,1 medan Wii landade på 10,33 miljoner.

10 januari

Gillar du siffror? Bra, vi också! Microsoft låter nu stolt meddela att Xbox 360 sålts i 66 miljoner exemplar världen över, och att Kinect övertalat hela 18 miljoner konsumenter. 40 miljoner använder dessutom Xbox Live. Grattis Microsoft, eller något.

21 december

PS Vita i hundratusental

Det har varit en ganska så lyckad inledning för Sonys PS Vita i Japan där maskinen släpptes den 17 december. Senaste siffrorna säger att konsolen såldes i 321 407 exemplar under dess två första dagar på marknaden. Siffran kan sättas i jämförelse med Nintendo 3DS som mäktade med lite drygt 371 000 enheter under sina två första dagar, medan den ursprungliga PSP:n hann med cirka 166 000 första dagen. Inga siffror för dag 2 verkar finnas, dessvärre. Sony skeppade totalt 500 000 PS Vita-konsoler till lanseringen.
En av alla PS Vitor som såldes fastnade i Nutopias händer. Vi kör ju som bekant en Vita-special just nu och har hittills gått igenom utsidan och insidan.

18 oktober

Under lanseringshelgen krängde Apple hela fyra miljoner iPhone 4S, tokigt imponerande. Snabbast säljande konsumentprylen, enligt Guinness World Records, är Kinect som under 60 dagar prånglade 8 miljoner exemplar. Det kommer iPhone 4S slå.

28 juli

Nintendo 3DS behåller förstaplatsen i Japan

De senaste försäljningssiffrorna från Japan har landat och av listan kan vi utläsa att Nintendo 3DS fortsätter att toppa listan från förra veckan då både en ny färg och Star Fox 64 3D släpptes. Spelet i sig sålde inget vidare, men japanerna är som alltid helt galna i nya systemfärger. Och vem är inte det? Läs vidare →

15 juli

Xbox 360 krossar motståndet i USA

Försäljningssiffrorna för juni månad i USA har inkommit, och det är framför allt Microsoft som kan slå sig för bröstet och skryta lite extra. Under månaden som gick sålde de hela 507 000 Xbox 360-maskiner, vilket är siffror som mer påminner om storhelgsförsäljning än något annat. Detta också utan någon ny och direkt betydande titel.
Det bäst säljande spelet var fortfarande L.A. Noire som till både PlayStation 3 och Xbox 360 såldes i 419 000 exemplar. Läs vidare →

13 juni

12 juni

Nintendo 3DS fortsätter klättra i Japan

Dammröken efter E3 har precis lagt sig och rullbuskarna börjar göra sin något avslagna entré igen efter ett par hektiska dagar. Detta har medfört att Spelbloggens rapportering om försäljningen i Japan har lidit de två senaste veckorna, men nu är vi så smått tillbaka på banan igen. Och det börjar ljusna en aning för Nintendo och Nintendo 3DS. Läs vidare →