Sydsvenskan likställde World of Warcraft med terrorstämplat massmord

Share This Post


I följderna av den ofattbara tragedin i Norge där en ensam galning låg bakom nära 80 människors död skrivs det spaltmeter och åter spaltmeter om dådet i varenda tidning runt om i världen. Där är Skånetidningen Sydsvenskan inget undantag, och så klart inget fel i det, om det inte vore för skribenten Erik Magnussons helt obegripliga koppling mellan onlinerollspelet World of Warcraft och Anders Behring Breiviks vansinnesdåd.
Texten är dock numera reviderad och det sistnämnda om World of Warcraft har tagits bort, oklart på vems initiativ. Men följande kunde så sent som igår läsas i ett stycke i texten som publicerades här:

”Anders Behring Breivik tycks under senare år ha fört ett sorglöst ungkarlsliv, till stor del framför datorskärmen. Han roade sig med dataspel och var engagerad i online-spelet World of Warcraft, ett spel som han på Utöya kom att omsätta i praktisk handling.”

Vad menade Magnusson egentligen med detta? Att man i World of Warcraft springer runt och skjuter ned ungdomar i ideologins namn? Att Behring Breivik på riktigt ”spelade” World of Warcraft på Utöya den ödesdigra dagen? Att World of Warcraft nu är ett spel som ska synas i sömmarna av såväl icke införstådda förståsigpåare i media som panikslagna föräldrar vars barn spelar just det här?
Tyvärr är detta fenomen föga ovanligt, att oaktsamma skribenter i (bland annat) svensk dagsmedia gång efter annan tillåts attackera spelkulturen på ett många gånger ogrundat och fullständigt snedvridet sätt. Även om texten nu är redigerad så låg innehållet uppe i minst en dag då det också var som mest aktuellt.
Det är definitivt inte sista gången vi ser något sådant här. Tyvärr.
Spelbloggen har sökt Erik Magnusson för en kommentar men ännu inte hört något.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...