Nutopia

Polaroid tar oss tillbaka till polaroidkameran

När jag var liten som ett lamm hade jag en Polaroid-kamera, en sådan där kamera som – när man fotat – spottade ut en faktiskt papperkopia. Bildkvalitén var inget vidare och kameran hade jag nästan aldrig med mig, men kul var det i alla fall. Vill du se den in action så tittar du på filmen Memento – eller så googlar du.
Polaroid, som är ett företag och inte bara en uråldrig kamera med kultstatus, tror att det finns utrymme för en modern tolkning av klassikern, som alltså inte tillverkas längre. Det är där Z340 kommer in i bilden.
Z340 är i själva verket en digitalkamera med 12 megapixlar och en 2.7-tumsskärm så att du kan kika på bilderna innan du skriver ut dem. För ja, Z340 kan på klassiskt polaroidvis skriva ut dina bilder med något som kallas för Zero Ink Printing Technology, eller ZINK. Du matar den med Polaroids ZINK-papper, och skriver med andra ord ut på dem med. Det finns alltså inga bläckpatroner eller dylikt i kameran, allt är i pappret. 25 bilder ska kunna skrivas ut, sedan behöver du ladda batteriet. Gissningsvis drar faktiskt normalt användande också på batteriet… Vill du inte skriva ut bilderna så är de förstås lagrade på SD-minneskort också, som alla andra digitalkameror med andra ord.
$299 kostar Z340 i USA, eller knappt 2 000 kr. Pappret går loss på $19.99 (200 kr) för 30 ark, vilket inte är så hemskt dyrt så klart med tanke på att ZINK-pappret ska tåla vatten och vara betydligt starkare än skräpet du troligtvis använder i din fotoskrivare hemma. Om/när Polaroid släpper den här kameran i Sverige blir det nog aningen dyrare.
Sugen? Pepp? Eller är det här något som helt enkelt inte har en plats i dagens digitala samhälle, där vi twittrar, flickrar och instagrammar våra bilder?

Thord D. Hedengren

Spelveteran som tidigare startat såväl TVspel.nu som Kong och Spelbloggen. Numera författare, journalist, entreprenör, och VD på webbyrå - bland mycket annat!

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.