Nutopia

PlayStation 4 nästa år – med kamerakontroll

Om man får tro en rapport i Digi Times har taiwanesiska komponenttillverkare avslöjat att Sony planerar börja produktionen av PlayStation 4 redan till vintern för release någon gång under 2012, och fokus ska ligga på rörelsekontroller med hela kroppen.
Det som sägs är att PlayStation 4 kommer innefatta någon typ av rörelsekontroll likt det vi ser i Kinect till Xbox 360 idag. Sony planerar att leverera uppåt 20 miljoner enheter nästa år vilket bör täcka efterfrågan ganska bra ifall man riktar in sig på julhandeln.
Denna rapport följer en rad rykten som säger samma sak, att PlayStation 4 verkligen är närmare än vad Sony vill ge sken av. Personligen skulle jag välkomna den nästa år, om inte annat för att få se Nintendo svettas lite nu när de äntligen – bara en handfull år för sent – kommit ikapp Microsoft och Sony prestandamässigt.
Däremot hoppas jag innerligt och förutsätter att en någorlunda vanlig handkontroll kommer agera huvudman, och att vi inte påtvingas någon oprecis och klumpig rörelsekontroll som har ett klart begränsat användningsområde. Kinect må vara en trevlig pryl för vad den gör, men någon fullvärdig ersättare är den inte. Väldigt långt ifrån.
Jag tror dock det är väldigt liten risk att Sony flummar iväg för mycket med PlayStation 4, för det skulle innebära att man per automatik tar avstånd från de allra mest populära spelen som Modern Warfare och liknande som kräver precis och responsiv kontroll. Men spännande är det, för lite tänker man ändå på möjligheterna med 3D-spel i kombination med något Kinectliknande.
När släpper Sony bomben?