Nutopia tittar närmare på ny skärm från AOC

Share This Post


Tidigare den här månaden lanserade AOC en ny monitor kallad e2752Vq. Det är en relativt enkel skärm främst avsedd för hemanvändaren eller kontoret, beroende på arbetsuppgifter. Och jag kan redan nu, efter ett antal timmars brukande, säga att den lämpar sig bättre för spel, film och text än exempelvis bildredigering.
E2752Vq ligger på 27″ (68,6 cm) och har en maximal upplösning av 1920×1080. Nog för att jobba med, och tacksamt för spel eller film. Men det är också här jag personligen skulle dra gränsen då det börjar kännas lite för lågt med tanke på ytan.
Vi får hyggliga betraktningsvinklar och en färgåtergivning som fungerar för gemene man, men det börjar skeva till sig någorlunda snabbt i höjdled. Titta på film eller spela spel och man bryr sig föga, men arbeta med foton eller dylikt och man gör nog bäst i att se sig om efter något annat.
Det är en kvick skärm med en responstid på 2 ms och en, som AOC själva kallar det, typisk kontrast på 1200:1 (dynamisk kontrast: 20 000 000:1). Jag ställde skärmen gentemot min fyra år gamla Samsung 245B+ och fann den något kall och matt, men efter lite pill i inställningarna med ökad kontrast och ändrad gamma så blev det lite bättre. Detta får dock anses vara personligt hur man vill ha det. Och nu, efter några dagar, tänker jag inte längre på att det ser annorlunda ut. Det medföljer även ett program som gör det möjligt att dela in skärmen i ”fönster” för att lättare kunna hantera och överblicka just… dina öppna fönster. Mest för de som gillar att installera och greja med alternativ mjukvara. Personligen håller jag mig undan det och överlever i vanlig ordning med Alt+Tab eller startlisten.
Skärmen är oerhört simpel i sin design utan onödigt lull-lull som stör. En diskret logotyp i nederkant av ramen samt en halvgömd blå lysdiod som markerar att skärmen är på eller i viloläge. Baktill hittar vi portar för D-Sub, DVI-D, HDMI och en DisplayPort, samt fyra stycken USB-kontakter (två baktill och två på sidan, syns ej på bilden). Det finns även ett hörlursuttag och två inbyggda högtalare (gömda) vilket kan göra skärmen tacksam för konsolspelande också. Otestat dock.

Så för att sammanfatta vad jag gillar med E2752Vq: Den är stor, smidig, hyggligt skarp, billig och den har tacksamma anslutningsmöjligheter.
Vad jag däremot ställer mig något skeptisk till är avsaknaden vridbar fot (sidled), den något halvtaskiga vertikala betraktningsvinkeln samt att åtminstone mitt exemplar blöder lite grann i underkant. Något som kan märkas vid filmtittande där svarta kanter finns med.
Däremot ska man ha i åtanke att skärmen, enligt dagens sökning på prisjakt, endast kostar runt 2 500 kronor. Så för dessa pengar kan en ”nöjesmonitor” på hela 27″ klart vara värd en funderare. Men visst, det finns billigare alternativ också. Hur bra respektive dåliga dessa är i jämförelse låter jag däremot vara osagt.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...