Nutopia recenserar slott: Bjertorp

Share This Post

Bjertorp slott
Plötsligt så händer det. Möjligheten att recensera ett slott dyker upp, bara att packa fin-galoscherna och ge sig av!
Jag och Sara tvingade oss in i en lånad bil och körde i nära konstant snöoväder ner till Bjertorps slott, Sveriges yngsta Jugend-slott… Troligen en ganska snäv kategori.
Väl där möttes vi av julbord, välkomstglögg och en svit med gyllene tapeter. Och av ett problem: hur recenserar man egentligen ett slott? Vilka är de viktiga bitarna? Det här är dessutom ett modernt slott så det har inga charmiga massmord i sin historia eller vallgravar och värn på utsidan. Det är bara lite retro och läckert.
Så vad bedömer man på?

Vinkällaren

Slottets konnässör,  ja det var hans officiella titel, Anders, ledde oss med ett glas champagne ner i vinkällaren. Ett snyggt litet provrum med en väl dekorerad vinkällare. Anders berättade dock att bakom detta fanns den egentliga vinkällaren, massvis med lådor av vin i högar.
anders
Slottet var utrustat med ett mellanstort Systembolag av viner som Anders direktimporterade från de tillverkare han tyckte var spännande och bra. Jag prövade kanske fem sorters vin under helgen och är övertygad om att Anders har bra koll på sina val. En tumme upp.

Spöken?

Självklart hävdade personalen att det spökade. För att testa lät jag Sara gå och lägga sig, släckte alla lampor och satte mig på vakt en stund. Resultatet? En total brist på spöken. Vilket visserligen var rätt förutsägbart med fysikens lagar.
En tumme ner, även om motsatsen hade varit omöjlig.
03af160640b211e2ba2422000a1f9376_7

Slottsträdgård

Snygg allé in till slottet, men i övrigt mest en massa snö. Svårt att bedöma. Troligen en tumme upp.

Frukosten

Bra. Men inte mycket bättre än en vanlig hotellfrukost. Fast ärligt talat, vad ska man göra för att göra en frukost märkbart bättre än en vanlig hotellfrukost?
IMG_0505
Tumme upp.

Middagen

Vi åt egentligen två, så rubriken är något missvisande. När vi anlände passade vi nämligen på att testa julbordet som då serverades. Jag kan summera det i ett ord: spektakulärt.


Den egentliga middagen som var helgens fokuspunkt var en femrätters slottsmiddag. Kan inte säga mycket mer än att det var galet bra mat. Vid ett svagt ögonblick råkade jag säga att jag skulle gifta mig med soppan…
Två tummar upp!

Drycken

Anders hade riktigt bra koll. Passade perfekt till maten och blev en upplevelse även för de som inte brukar testa viner.
IMG_0506
Tumme upp!

Sviten

Svit. Enough said. Helt klart bättre slottskvalitet. Återigen tumme upp.
e3456ae2411e11e2913d22000a9e2892_7

Marmor

Jajamen, det fanns rum helt inklädda i marmor. Extra häftigt var den stora matsalen som förutom marmorväggar även hade ett onödigt välutsmyckat tak. Tumme upp igen.

Eldstad

Jättefin eldstad med sådär lagom mycket värme. Men efter ett par glas timmar, upptäckte jag att det inte var riktigt trä utan den gick på gas! Inte okej.
IMG_0512
Tumme ner.

Summering

Om jag ska sammanfatta de olika punkterna måste jag säga att det är ett fantastiskt hotell, och ett häftigt slott trots avsaknaden av en blodig historia. Anders är ett riktigt original som förgyller vistelsen. Anfall honom med frågor, han har svar på allt.
Det enda minuset var att Blondinbella var där samma helg. En upplevelse jag inte skulle önska åt min värsta fiende. Men trots denna brist visade slottet upp en stark front. Helgen blev en stor succé och jag skulle rekommendera till alla som gillar bra mat och dryck. Vill du däremot ha historia så stick till England.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...