Nutopia köper PS Vita

Share This Post


Den 17 december var dagen D för hundratusentals spelare i Japan. Det var dagen då Sony äntligen släppte PSP-uppföljaren PS Vita i hemlandet till fansens stora förtjusning. Förhandsbokningarna har varit många. Wifi-modellen var i princip omöjlig att få tag på medan 3G-diton däremot gick att knipa på sina ställen. De första siffrorna kommer sannerligen att bli väldigt intressanta. Nutopia är givetvis på plats i Japan, redo att hämta ut ett förhandsbokat exemplar med en hög spel till som vi snart sätter på prov. Följ med, vetja!
Även om det börjar bli kallt och jävligt även här så begav jag mig lika självklart som trotsande ut i den bitande vinden för att kvittera ut en PS Vita som jag sedan ett antal veckor bakåt lyckats förhandsboka. Jag hade helt enkelt turen att snubbla över en andra skeppning wifi-modeller till den stora elektronikbutiken Sofmap i Osakas speldistrikt Denden-Town i stadsdelen Nipponbashi.
(Det skulle dock visa sig, dagen efter, att konsolen kunde köpas direkt i olika butiker utan att vare sig köa eller förhandsboka. Det ska däremot inte ses som något dåligt omen då Sony själva sagt att de ska klara av att möta efterfrågan.)
Jag hade ingen aning om vad som skulle vänta mig väl på plats. Jag var ju trots allt inte ensam om att vilja plocka ut maskinen samma dag som den släpptes då hundratusentals andra köpare säkerligen hade samma tanke.

Men väl på plats blir jag lite fundersam. Utanför skyltas det förvisso med PS Vita både högt och lågt, men någon kö ser jag inte till. Gott, tänkte jag och parkerade cykeln för att sedan ta mig till entren. Väl där går jag direkt in i en lång kö som sträcker sig från kassan ände till larmsensorerna vid utgången. Jag antar att det är här man ska stå, så jag placerar mig som hastigast längst bak i kön och väntar. Men det tar inte många sekunder innan någon alert liten expedit smiter förbi varpå jag frågar om detta är rätt.

Nej, kön för PS Vita finns längst in i butiken i andra änden!

Jahapp! Lagom road beger jag mig in i folkmassan bara för att i princip bli misshandlad av värmen. Precis som i Sverige gillar butiker och lokaltrafik att vrida upp värmen till lite mer än max så fort det börjar bli lite kyligt ute. Folk klär sig ju av en anledning, då vill man helst inte springa runt bland hyllorna i 35-gradig värme. Men, men…

Borta vid PS Vita-hyllan, som blivit placerad allra längst in i butiken, står jag tillsammans med ett flertal andra personer som kommer och går mest hela tiden. Det finns ju ett antal spel att välja mellan tillsammans med en vansinnig mängd tillbehör. Dessa tillbehör visar sig dock rätt snabbt bestå till 95% av fodral och skärmskydd, och det är inte mycket mer än namnet på tillverkaren som skiljer sakerna åt. Och regnbågens alla färger, så klart.

Jag roffar åt mig mjukvaran som ska testas och ställer mig i kön avsedd för PS Vita-köparna. Längst bak står det en anställd med en skylt som påvisar att kön börjar där, han vräker ur sig på skoningslöst slafsig japanska att jag står rätt, något jag känner att jag behöver dubbelkolla med honom. Och visst, till och med japanerna själva såg lite konfunderade ut när han malde på om rätt och fel.
Som tur är ser kön inte särskilt lång ut. Faktum är att jag till och med skulle kunna klassa den som jäkligt kort. Kanske runt 15 meter totalt? Funderar som hastigast på hur lång tid det kommer att ta och räknar kallt med 10-20 minuter.

Drygt timmen senare är det min tur att betala.
Jag har nog aldrig i hela mitt liv upplevt en långsammare kö, och än mer oförstående blev jag när jag insåg att de öppnat hela tre kassor för ändamålet. Det var flera såväl framför som bakom mig som gav upp efter en tid, och då hade de ändå kommit halvvägs. Lägg där på den där förbannade värmen som gjorde sitt.

Väl handlad och klar stormar jag ut ur butiken för att återigen kunna andas frisk luft, eller så frisk den nu kan bli i Japans tredje största stad. Och det, mina vänner, avslutar den fösta delen i Nutopias PS Vita-special som fortsätter under den kommande veckan med nytt material varje dag. På återseende om ett litet tag, då packar vi upp och klämmer på maskinen.
Spoiler: Den är hyfsat sexig!

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...