Nutopia

Minitest: XTZ EarPhone-12

e12_1
Jag har länge funderat på att skaffa nya lurar till min telefon och tillika MP3-spelare. Inte för att jag har några större problem med originalen som medföljer till iPhone, men variation förnöjer ju, som det så bestämt heter. Därför tog jag tillfället i akt, när det väl dök upp, att prova på XTZ:s nya EarPhone-12. Och jag gillar vad jag hör, men det inte utan mina sedvanliga personliga problem med den här typen av lurar.
Vad jag gillar med EarPhone-12 är främst designen. De är enkla, stilfulla och helt fria från onödiga attiraljer. De har platt kabel som förhoppningsvis ska sakta ned kabelslitaget samt onödigt trassel. Dessutom sitter det magneter i lurarna som håller dem tillsammans ifall de slås ihop. Smart.
I förpackningen hittar man två par extra gummiproppar för öron av olika storlekar, en adapter för 6,3-3,5 mm samt en adapter för användande på flygplan.
Vad som gör att EarPhone-12 sticker ut, eller åtminstone försöker sticka ut med, är den tillhörande iPhone-appen XTZ Player, som kan användas istället för den vanliga musikspelaren i telefonen. Med den får man tillgång till den så kallade DSP-tekniken från Dirac Research (Dirac HD Sound) vilken ska förbättra ljudet. Jag måste dock erkänna att jag inte hör någon skillnad. Alls. Jag har växlat mellan de två spelarna i snabb följd, slagit den dedikerade spelarens funktioner av och på och verkligen ansträngt mig för att hitta diskrepansen. Men jag lyckas inte. Antingen är jag inte audiofilig nog, eller så fungerar det helt enkelt inte för mig.
Dock, med tillräckligt tätsittande gummiproppar på lurarna får man ändå ett riktigt kraftfullt ljud, ett imponerande sådant. Något som gör att jag inte längre bryr mig om de potentiella extrafunktionerna. Men mina personliga preferenser hindrar mig från att njuta av det i några längre stunder. Mellanpropparna är för små, vilket gör ljudet lite väl likt iPhones originallurar, och de stora propparna som sluter tätt och ger mig precis vad jag vill ha i ljudväg, ger mig dessvärre även huvudvärk. Jag klarar helt enkelt inte av att ha så pass tätsittande in-ear-lurar någon längre stund.
Kortfattat kan jag säga att om du gillar den här typen av lurar och har de rätta öronen för dem, då kommer du inte att bli besviken. Vare sig du använder den dedikerade musikspelaren eller ej. Själv är jag bara ledsen över att det inte finns ett alternativ mellan de de stora och de normala gummiplupparna som verkligen passar mina öron perfekt.


Billigast just nu? Prisjakt säger 549 kronor.

Rickard Olsson

Omåttlig dyrkare av esport. Spelar mycket PC och klämmer även in blandat på PS4 när tid finns. Anser att The Last Guardian är universums bästa spel någonsin, för... Trico <3

Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.