Nutopia

Microsoft utmanar iPad med Surface

I natt höll Microsoft en speciell tillställning, där de pratade om lite av varje, men framför allt utannonserade sin iPad-utmanare, Surface. Det här är inget operativsystem eller ett samarbetsprojekt med någon annan, Surface är, likt Xbox, en Microsoft-produkt. Och den ser bra ut. Kolla videon nedan:

10,6″, magnesiumskal, Windows 8, antingen med en lite tunnare ARM-processor (Windows version RT), eller Pro-varianten med Ivy Bridge från Intel. ARM-versionen är 9,3 mm tunn, medan Intel-alternativet är 13,5 mm. Lagringsstorlekarna 64 och 128 GB nämndes, SSD så klart.

Det låter lovande, och blir bättre! Microsofts svar på Apples Smart Cover är i princip samma sak, fast med ett tangentbord på insidan, enligt företaget själva betydligt snabbare än att skriva på glas. Briljant!
För de som vill kommer även ett lite häftigare tangentbord, mer traditionellt sådan. Vad mer? Jo, Surface har USB 3.0-port (endast Pro), och en Display Port så att du kan koppla den till en fullstor skärm och få en komplett arbetsstation. Det torde vara en sanning med modifikation, men om du inte gör så tunga saker med din dator så kan åtminstone Pro-modellen faktiskt vara ett seriöst alternativ.

Kickstand-stället är infällt men imponerar inte så mycket på mig, jag tar hellre den rena formfaktorn, men däremot är pennan – för det finns en sådan – väldigt smart, dock endast för Pro. Dels hålls den på plats på din Surface, och dels så känner skärmen av om du använder pennan, och då fungerar inte fingrarna längre! Alla som svurit över hur handen drar oönskade streck på iPadens skärm när en penna används vet varför det är imponerande.
Till de lite tråkigare sakerna då. Microsoft sade inte när Surface skulle släppas, och det enda vi fick veta i prisväg är att prislappen blir anpassad till marknaden. Jag är, otroligt nog, nyfiken på Surface, och ser fram emot att få testa i framtiden.
Välkommen till matchen, Microsoft. Det ser lovande ut!

Thord D. Hedengren

Spelveteran som tidigare startat såväl TVspel.nu som Kong och Spelbloggen. Numera författare, journalist, entreprenör, och VD på webbyrå - bland mycket annat!

Kommentarer

2 svar till “Microsoft utmanar iPad med Surface”

  1. videren skriver:

    Spännande. Men blir den inte lite tjock om den ska ha USB- och Display Port?

  2. Magnus Bjork skriver:

    Tycker du blandar och ger lite mellan de två olika modellerna, RT kommer med 32 el 64 GB lagring medan Pro kommer i 64 el 128 GB. Endast Pro har USB 3.0. Inte för det spelar så stor roll men tjockleken på RT ska vara 9,3 mm. Och så är det endast Pro som får en penna. Alla detaljer kring spec finns att läsa i denna PDF: http://www.microsoft.com/global/surface/en/us/renderingassets/surfacespecsheet.pdf

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.